Po metrákové minci ze zlata se slehla zem. Německá policie už v její objevení nevěří

Německá policie po rozsáhlé razii v souvislosti s březnovou krádeží stokilogramové zlaté mince v nominální hodnotě milionu kanadských dolarů (17,6 milionu Kč) z berlínského Bodeho muzea zatkla čtyři muže ve věku od 18 do 20 let. Vyšetřovatelé už nepočítají s tím, že by se jim ještě minci s vyobrazením královny Alžběty II. podařilo najít.

Série domovních prohlídek, které provedly zvláštní zásahové jednotky, se uskutečnila brzy ráno v Berlíně a okolí, především pak ve čtvrti Neukölln. Zhruba 300 policistů prohledalo 14 objektů včetně klenotnictví.

Policejní mluvčí Winfrid Wenzel k tomu poznamenal, že v hledáčku je i klenotník, který se podle vyšetřovatelů zřejmě pokoušel lup zpeněžit. Ihned po krádeži úřady předpokládaly, že zloději minci roztaví a zlato po menších částech rozprodají.

Při raziích byly zabaveny střelné zbraně, hotovost, oblečení i automobily.

Vyšetřovatelé nedoufají ani v nalezení kusů zlata

„Předpokládáme, že mince byla po částech nebo celá rozprodána,“ potvrdil Carsten Pfohl z berlínské kriminální policie. „Moje naděje, že minci najdeme alespoň rozdělenou, je bohužel poměrně malá,“ řekl Pfohl. Vyšetřovatelé ale podle něj doufají, že ještě najdou alespoň stopy po minci na šatech nebo automobilech podezřelých.

Podle vrchní státní zástupkyně Martiny Lambové vyšetřovatelé předpokládají, že pachatelé patří k organizovanému klanu. Vyšetřování se zaměřuje na dalších devět osob z prostředí klanu, včetně otců zatčených mladíků. Gang se prý v Berlíně už dříve dopouštěl trestných činů. Spekulace, že za krádeží stojí blíže neupřesněné arabské klany, policie odmítla komentovat.

Vazebně vyšetřovaní mají dosud čistý trestný rejstřík. Na dva z nich padlo podezření hned po činu. Jde o bývalého dozorce muzea a kontaktní osobu mezi ním a klanem. Přes dozorce se pachatelé podle státního zastupitelství dostali k zasvěceným informacím zevnitř muzea. Právě muž, který byl zaměstnán u najaté firmy, také údajně rozpoznal, že čin je proveditelný.

Podle berlínských státních muzeí se vyšetřování týká také dvou členů obslužného personálu, kteří svých znalostí využili k poškození muzea. 

Policejní razie v berlínské čtvrti Neukölln
Zdroj: Reuters

Mince za sto milionů korun

Pamětní minci známou jako Big Maple Leaf s portrétem britské královny Alžběty II. na jedné straně a javorovým listem na straně druhé ukradli zloději na konci března. Do muzea, které schraňuje jednu z největších numismatických sbírek na světě, pronikli s pomocí žebříku.

Mince má průměr 53 centimetrů a tloušťku tři centimetry. Ačkoli má nominální hodnotu milion kanadských dolarů, podle listu Die Welt by se její tržní cena mohla jen na základě hmotnosti zlata pohybovat v přepočtu kolem sta milionů korun.

Kanadská královská mincovna v roce 2007 odlila šest stokilogramových mincí o ryzosti 99.999 procenta obsahu zlata. Originál mincovna uložila v Ottavě a následně vyrazila dalších pět kusů pro soukromé zájemce. Ukradený kus, který Bodeho muzeum v Berlíně vystavovalo od roku 2010, byl zápůjčkou od soukromého vlastníka. Jedna z mincí byla v září 2009 krátce vystavena v Obecním domě v Praze v rámci turné po evropských městech.