Lékařská mise v Jižním Súdánu: Nezvyklé choroby a věštění z křišťálové koule

Dobře známé problémy v málo známé zemi. Jak se pomáhá v Jižním Súdánu? (zdroj: ČT24)

Jižní Súdán je nejmladší zemí světa, za šest let své existence si ale problémů zažil víc než dost. Etnický konflikt a sucho ho dovedly k hladomoru. Už léta tu proto při záchraně lidských životů riskují životy vlastní Lékaři bez hranic. Mezi nimi i Češi a Slováci.

Veronika Polcová se specializuje na léčbu plic a v misi Lékařů bez hranic bojuje s neviditelným nepřítelem – tuberkulózou. Ta je obecně považována za dávno překonaný problém, v Africe ale dál zabíjí. Dokonce víc než malárie a HIV. I proto je v desítce nejčastějších příčin úmrtí na světě.

Lékařka, která působí v soukromé ordinaci v Praze, vyšetřovala pacienty i v Jižním Súdánu. Občanská válka práci komplikuje. Chybí kvalifikovaný personál i diagnostické přístroje a nakonec i léky. V uplynulých padesáti letech vznikly jen dva nové preparáty, ty ale farmaceutické firmy kvůli nulovému zisku do rozvojových zemí neposílají.

Slovenská lékařka Veronika Polcová v Jižním Súdánu
Zdroj: Lékaři bez hranic/ČT24

„V Jižním Súdánu je to takové, že rezistentní tuberkulóza se hodně špatně diagnostikuje, protože musíme zaslat ty sputa až někde do Evropy. Hrozně dlouho to trvá, minimálně dva až tři měsíce, než dostaneme zpátky výsledky. Za tu dobu musíme nasadit pacientovi staré léky, které se vyvinuly kolem roku 1960 a které mají hodně nežádoucích účinků. Pacienti můžou úplně ztratit sluch nebo zrak nebo mají psychické problémy,“ popisuje lékařka.

Lékaři bez hranic jsou v oblasti Jižního Súdánu už přes třicet let. V současnosti tam mají dvacítku stanovišť. Projekt poslední roky přitom patří k těm nejtěžším. Etnický konflikt po sobě zanechal desítky tisíc mrtvých a miliony vysídlených. V únoru tady OSN vyhlásila hladomor, díky přísunu mezinárodní pomoci teď nejvyšší klasifikaci stáhla. Situace ale zůstává zoufalá.

Veronika Polcová během mise v Jižním Súdánu
Zdroj: ČT24

„Neměli bychom si to plést s koncem krize. Poslední data bohužel ukazují také to, že šest milionů lidí, to znamená víc než jeden ze dvou Jihosúdánců, každý den zápasí s problémem obstarat si potravu,“ upozorňuje mluvčí UNICEF James Elder.

To potvrzuje i lékárník Stanislav Havlíček. Před měsícem se vrátil z půlroční mise v Agoku na severu země, kde velkou část programu tvoří péče o podvyživené děti. „Pamatuju na jednu holčičku, která by bez Lékařů bez hranic jednoznačně zemřela. Bydlela v nějaké vzdálené vesnici, trpěla leishmaniózou, s čímž si tamní léčba poradit nedovede. To vyžaduje obrovskou statečnost, protože ona dostávala infuzi denně. V tom vyhublém tělíčku bylo velmi těžké najít místo na vpich.“

Byl u případů, které by v Česku nezažil. Třeba rybáře, kterému krokodýl ukousnul patu a on pak šel se zraněním do nemocnice pěšky tři dny. Školil tamní personál a vylepšoval zásobování. To je podle jeho slov tak trochu práce s křišťálovou koulí. Počítat musí s celou řadou situací – od rychlých demografických změn po prodloužení malarické sezony.

Lékaři bez hranic v Jižním Súdánu
Zdroj: ČT24

Mise v Súdánu vyčerpá tělo i duši

Pobyt v Jižním Súdánu nejsou jen profesní výzvy, ale i bezpečnostní riziko. Jak říká Veronika Polcová, vysílačku pracovníci nedají z rukou. Sama byla na příjmu ve dne v noci, sedm dní v týdnu. Kvůli akutním případům i hrozící možnosti evakuace. Během její mise v nedalekém městě bojovníci zabili i dva členy organizace.

„Určitě to není příjemné vědět, že jen padesát kilometrů od vás vyplenili celou nemocnici a že se kdykoliv boje můžou přesunout na vaši stranu. Je to takový latentní stres, který na člověka působí,“ říká lékařka.

Z původních devíti měsíců v zemi nakonec loni zůstala jen jeden. Vysoké horečky ji donutily projekt ukončit. Už teď chce ale odcestovat znovu. Zájem o mise i celkově roste. Od vzniku africké země česká kancelář zprostředkovala čtyři desítky výjezdů a díky dárcům podpořila projekty za 27 milionů korun.