Rozhádaná rodina a vyřizování politických účtů. Smutný odkaz kancléře sjednotitele

Německo sjednotil, u svých blízkých to nedokázal (zdroj: ČT24)

V Berlíně se konala zádušní mše za nedávno zemřelého bývalého kancléře Helmuta Kohla. Odkaz muže, který se zasloužil o znovusjednocení Německa, je paradoxně zastíněn rozpory a nevraživostí uvnitř jeho rodiny i mezi nejbližšími politickými spolupracovníky.

„Všichni si přejeme, abyste mezi sebou poznali smíření a mír,“ pronesl na mši pořádané Kohlovou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) prelát Karl Jüsten. Poznamenal také, že nejbližší příbuzní exkancléře na něj mají značně rozdílné názory, lidé zvnějšku by se ale měli zdržet hodnocení rodinných poměrů.

Walter Kohl se svými dětmi před otcovým domem
Zdroj: Boris Rössler/ČTK/DPA

Jak moc byly narušené vztahy Kohla a jeho druhé manželky Maike Kohlové-Richterové se zbytkem rodiny, se naplno ukázalo v den úmrtí dlouholetého politika. Například starší syn Kohla – Walter – se o smrti svého otce podle svých slov dozvěděl z rádia. A i když se ještě týž den mohl podívat do otcova domu v Ludwigshafenu, o několik dní později už to možné nebylo.

Když k němu totiž se svými dětmi přišel, sdělila mu podle německých médií policie, že má do domu zákaz vstupu. Walter Kohl pak přesto několikrát zvonil na dveře, ale ani po půlhodinovém čekání mu nikdo neotevřel. Právník vdovy Maike Kohlové-Richterové se následně nechal slyšet, že Walter chtěl záměrně vyvolat skandál. Walter zase vyjádřil znechucení nad nynějším chováním Maike, které podle něj ale potvrzuje zkušenosti z posledních let.

Maike Kohlová-Richterová
Zdroj: Arne Dedert/ČTK/DPA

Během nich Walter ani jeho mladší bratr Peter neměli se svým otcem žádný kontakt. Walter s ním naposledy mluvil v létě roku 2011. Odstup mezi oběma byl už ale patrný výrazně dříve. Když v roce 2001 první Kohlova manželka – Hannelore – spáchala sebevraždu, dozvěděl se to Walter od sekretářky exkancléře.

O otcově druhé svatbě se zase Walter a Peter dozvěděli z telegramu. Právě Kohlově druhé ženě řada lidí vyčítá, že svého o 34 let staršího manžela systematicky izolovala od okolí, všechny nitky jeho života brala do vlastních rukou a že se postarala o to, aby přerušil kontakty i s těmi nejbližšími – vlastními syny a starými důvěrníky.

Květiny a svíčky před Kohlovým domem
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Je to právě Maike Kohlová-Richterová, kdo má rozhodující slovo při plánování smutečního rozloučení s politikem, který stál v čele německé vlády 16 let. Hlavní části evropského smutečního obřadu, která se uskuteční ve francouzském Štrasburku, i proto hrozil skandál. Maike totiž podle informací médií chtěla, aby byl hlavním řečníkem maďarský premiér Viktor Orbán, naopak kancléřka Merkelová měla být vynechána. Její právník ale tato tvrzení později popřel. 

Kromě kancléřky má na štrasburském obřadu mluvit mimo jiné předseda Evropské rady Donald Tusk nebo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Kancléř sjednoceného Německa bez německého obřadu

Exkancléř své někdejší chráněnkyni Merkelové nikdy nezapomněl, jak se od něj na konci 90. let bez varování distancovala kvůli skandálu se stranickým financováním. Podobně složité vztahy měl Kohl ale také se současným prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, který žádal odhalení tajných donátorů CDU.

Stále se navíc ozývají hlasy, které nechápou, proč hlavní rozloučení s architektem znovusjednocení země nebude právě v Německu.

I když se sobotní smuteční obřad nakonec podle všeho v rovině politické uskuteční ve smířlivém duchu, Kohlova rodina má zatím k překonání rozdílů daleko. Syn Walter předem oznámil, že se nezúčastní soukromého pohřbu v západoněmeckém Špýru. Na protest proti tomu, že Kohl nebude pohřben vedle své první manželky v rodinném hrobě v Ludwigshafenu.

Vydáno pod