Reuters: Ruští diplomaté verbovali v Moldavsku bojovníky na Donbas

Pět ruských diplomatů, které na konci května vyhostilo Moldavsko, mělo podle informací agentury Reuters verbovat žoldáky pro boje na straně proruských separatistů na východoukrajinském Donbasu. Ruské ministerstvo zahraničí obvinění označilo za plané pomluvy.

Ruští diplomaté byli z Moldavska vyhoštěni 29. května. Podle agentury Reuters se tak stalo kvůli jejich napojení na ruskou vojenskou rozvědku GRU. Podle moldavského premiéra Pavla Filipa měla jeho země k vyhoštění Rusů „dobré důvody“, blíž se ale k diplomatickému incidentu nevyjádřil.

Zdroje agentury Reuters z moldavských bezpečnostních orgánů tvrdí, že diplomaté verbovali žoldáky z autonomního regionu Gagauzsko, kde žijí především Rusku naklonění obyvatelé turkického původu.

Není ale jasné, kolik bojovníků mělo být naverbováno a jak přesně jejich nábor probíhal. Reuters připomíná, že informace o aktivitě ruských diplomatů nemohly být ověřeny z nezávislých zdrojů.

Rusko celou věc považuje za plané pomluvy

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin obvinění odmítá. „Jsou to plané pomluvy, které nejsou podloženy žádnými fakty. Někdo se záměrně snaží rozpoutat vlnu propagandy,“ řekl. Ruské ministerstvo obrany obvinění nekomentovalo.

Podle moldavských orgánů žoldáci nejprve procházeli výcvikem v polovojenském táboře v Rostovské oblasti na jihu Ruska. V oblasti jsou minimálně dva vojenské tábory pro výcvik dobrovolníků, kteří chtějí bojovat na straně proruských separatistů na Donbasu, píše Reuters.

To, že se v táboře nedaleko Rostova pohybují lidé v maskovacích uniformách odlišných od maskáčů ruské armády, potvrdil agentuře Reuters už v roce 2014 bývalý příslušník ruského dělostřelectva. Počet těchto bojovníků odhadl na dvě stovky. O rok později zase člen jednotky ruských kozáků (ruské polovojenské jednotky) agentuře Reuters řekl, že dobrovolníci pro boje na východní Ukrajině podstupují výcvik společně s ruskými vojáky.

Boje na východě Ukrajiny propukly v dubnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Ukrajinská vláda tvrdí, že Moskva separatistům dodává zbraně a další vojenskou výpomoc. To ale Kreml odmítá. Během bojů na Donbasu zemřelo více než 10 000 lidí.