Bývalý šéf FBI potvrdil, že po něm Trump žádal ukončit vyšetřování Flynna

Události: Comey stane před vyšetřovacím výborem Kongresu (zdroj: ČT24)

Den, na který Amerika dlouho čekala. Bývalý ředitel Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) James Comey, kterého v květnu nečekaně odvolal prezident Donald Trump, bude ve čtvrtek vypovídat před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami. Comey potvrdí, že na něj Trump tlačil, aby zastavil vyšetřování tehdejšího poradce Bílého domu Michaela Flynna ohledně jeho vazeb na Rusko. Vyplývá to z Comeyho prohlášení, které s předstihem zveřejnil zmiňovaný senátní výbor.

„Potřebuji oddanost, očekávám věrnost,“ řekl podle prohlášení Trump v lednu Comeymu během jejich společné večeře. Prezident se ho také zeptal, zda chce zůstat v křesle ředitele FBI. Na to prý odpověděl, že chce odsloužit svůj desetiletý mandát a že politicky nestojí na ničí straně.

Podle Comeyho Trump rovněž řekl, že ředitele FBI by chtělo dělat hodně lidí a že vzhledem k jeho přešlapům v uplynulém roce by pochopil, kdyby chtěl rezignovat. „Velmi mě to znepokojilo, neboť FBI má k výkonné moci tradičně nezávislý status,“ uvedl v prohlášení Comey.

Zpravodaj Martin Řezníček k písemnému prohlášení Comeyho (zdroj: ČT24)

S Trumpem se Comey během večeře bavil i o osudu Flynna, který na post v Bílém domě rezignoval kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. „Věřím, že najdete způsob, jak to nechat být, jak nechat Flynna být,“ řekl podle Comeyho prohlášení sám prezident. Tehdejší šéf FBI na to odvětil, že Flynn je sice dobrý člověk, ale nepřislíbil, že případ nechá být. 

Comey v prohlášení mimo jiné uvádí, že Trumpa opakovaně ujišťoval o tom, že není vyšetřován FBI v souvislosti s možnými ruskými zásahy do voleb. Poprvé tak učinil 6. ledna, kdy se s Trumpem, tehdy teprve budoucí hlavou státu, a dalšími činiteli tajných a bezpečnostních služeb sešel v jeho newyorské rezidenci Trump Tower. Podruhé to Trumpovi sdělil během jejich společné večeře v Bílém domě 27. ledna a potřetí v rámci telefonického rozhovoru 30. března.

Comey k tomuto telefonátu poznamenal, že Trump opakovaně hovořil o tom, že je třeba skutečnost, že není vyšetřován, zveřejnit. Během společného telefonátu 11. dubna se pak prezident podle Comeyho ptal, co učinil proto, aby se „dostalo ven, že on sám není vyšetřován“.

Comey bude vypovídat před senátním výborem (zdroj: ČT24)

Samotnou ruskou kauzu Trump podle Comeyho označoval za „mrak, který mu škodí v práci pro tuto zemi“. V této souvislosti se ho prezident zeptal, co je možné k rozehnání toho mraku učinit. „Odpověděl jsem, že kauzu vyšetřujeme co nejrychleji,“ uvedl Comey.

Comey časté rozhovory s Trumpem označil za mimořádně neobvyklé, neboť na něco podobného nebyl zvyklý. Poznamenal, že s Obamou osobně jednal pouze dvakrát, a to nikdy telefonicky.

Comey také uvedl, že si vybavuje během čtyř měsíců celkem devět osobních jednání s Trumpem, tři se uskutečnily mezi čtyřma očima a šest po telefonu. Comey se následně obrátil na ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby zabránil jakékoli další přímé komunikaci mezi ním a prezidentem.

Analytici již předem naznačují, že Comeyho výpověď bude značně výbušná, pokud jde o chování Bílého domu. Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem května. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s Flynnovým vyšetřováním, šéf Bílého domu odmítl. 

Trump má z Comeyho prohlášení radost, dává mu prý za pravdu

„Prezident je potěšen, že pan Comey konečně veřejně potvrdil svá soukromá hlášení, že prezident není vyšetřován v žádném ruském případu,“ uvedl po Comeyho středečním prohlášení Trumpův právní zástupce Marc Kasowitz. „Prezident se cítí zcela a naprosto ospravedlněn,“ dodal s tím, že Trump se nyní chce věnovat své vládní agendě.

Americký expert na ústavní právo Jonathan Turley označil Trumpovy komentáře a postoje uvedené v Comeyho prohlášení sice jako nepatřičné, ale ne protiprávní. Turley si prošel všech sedm stránek Comeyho výpovědi a řekl, že nezjistil z Trumpovy strany žádné porušení zákonů v podobě zásahů do vyšetřování FBI. „Komentáře jsou hrubě nepatřičné,“ řekl Turley. „My ale neobviňujeme lidi za to, že jsou neomalení či o věci nemají žádné povědomí,“ dodal.

Schyluje se k dalšímu Watergate?

Americké restaurace lákají zákazníky na Comeyho projev
Zdroj: ČT24

Podobně politicky vypjatou situaci nezažil Washington zřejmě od Nixonovy aféry Watergate nebo Reaganovy Írán-Contras. Comeyho slyšení budou v přímém přenosu vysílat všechny velké televizní stanice. Některé restaurace a bary dokonce otevřou dřív, aby si jejich návštěvníci mohli výslech bývalého ředitele FBI užít společně.

„Bez ohledu na to, jakou stranu lidi, kteří sem přijdou, reprezentují, je to jako sportovní utkání. Fandí svému týmu, je to vždy legrace a jsme šťastní, že tomu můžeme poskytnout zázemí,“ říká manažer restaurace Shaws Tavern Rob Heim.

Trump narychlo oznámil jméno Comeyho náhradníka

Den před výpovědí bývalého ředitele FBI se prezident Trump pokusil strhnout pozornost jiným směrem. Na Twitteru oznámil jméno nového šéfa FBI. Měl by se jím stát Christopher Wray, bývalý náměstek ministra spravedlnosti za prezidenta George Bushe mladšího.

Pro-trumpovská skupina Aliance skvělé Ameriky zase nakoupila televizní vysílací čas a snaží se Comeyho vylíčit jako nedůvěryhodnou osobu. Stejně jako Bílý dům. 

Členové Sněmovny reprezentantů Al Green a Brad Sherman chtějí na Trumpa podat ústavní žalobu, takzvaný impeachment. Tvrdí, že v případu možných ruských zásahů do amerických voleb bránil spravedlnosti.

Comeyho slyšení začne v deset dopoledne místního času (16:00 SELČ). Podle všeho to bude jen první dějství dlouhé ságy, které budou Američané přihlížet možná ještě několik let.