Flynn odmítá vydat dokumenty k vyšetřování možných ruských zásahů

Bývalý poradce prezidenta Spojených států Donalda Trumpa Michael Flynn nevydá dokumenty, které po něm žádá senátní výbor vyšetřující možné ruské zásahy do amerických voleb. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na své zdroje. Flynn své rozhodnutí zdůvodnil pátým dodatkem americké ústavy, který mimo jiné zaručuje právo odmítnout svědectví proti sobě samému.

Oficiální oznámení prý senátní výbor pro dohled nad tajnými službami, který pozadí voleb objasňuje, obdrží ještě v pondělí. Výbor Flynna o předání veškerých dokumentů, které s kauzou mohou souviset, požádal počátkem května.

Právní experti podle AP neočekávali, že by se Flynn rozhodl poskytnout osobní dokumenty bez slibu imunity. Bývalý Trumpův poradce už dříve o imunitu výměnou za spolupráci s výborem požádal s tím, že chce ochranu před nespravedlivým stíháním. Zatím ji ovšem nedostal. 

Média už dříve připomněla, že se Flynnův názor na imunitu zajímavě vyvíjí. Nyní ji pro sebe žádá, po volebním sněmu republikánů o ní ale mluvil kriticky. „Když potřebujete získat imunitu, tak to znamená, že jste pravděpodobně spáchali zločin,“ řekl tehdy televizi NBC News.

Flynn do roku 2014 vedl vojenskou rozvědku DIA, loni pak Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní. Po Trumpově lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce.

Inspekce prověřuje Flynnovy příjmy

Po 24 dnech v úřadu ale 14. února odstoupil kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Flynn totiž viceprezidentovi Miku Pencovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Pencovi neřekl nedopatřením.

Flynn je nyní podezřelý, že s ruskými činiteli udržoval úzké vztahy. Zahraniční příjmy penzionovaného generála, mimo jiné i z Ruska, v současné době prověřuje generální inspekce při americkém ministerstvu obrany.