Není King jako King. Budoucím velvyslancem USA v Praze zřejmě nebude kongresman z Iowy

Velvyslancem USA v Česku zřejmě nebude Steve King z Iowy. Uvedl to server Aktuálně.cz, který původně informoval o tom, že kongresman King velvyslancem bude. Údajně se jedná o záměnu jmen, post totiž získá jiný Steve King – dlouholetý člen Republikánské strany z Wisconsinu.

Kongresman King podle serveru Aktuálně.cz popřel, že by s americkým ministerstvem zahraničí jednal o diplomatickém postu v Praze. Na sociální síti Twitter to sdělil zpravodaj agentury Bloomberg Sahil Kapur, který s kongresmanem mluvil.

Kapurova redakční kolegyně Jennifer Jacobsová taktéž uvedla, že jde o záměnu jmen, a to s odkazem na sdělení poradců prezidenta Spojených států Donalda Trumpa.

České úřady již mají na stole žádost o souhlas s působením nového amerického velvyslance, píše dále Aktuálně.cz. Podle serveru některé informace naznačují, že velvyslancem by mohl být republikán a podnikatel z amerického státu Wisconsin Steve King.

Tomu by prý mohla nasvědčovat informace od amerického diplomatického zdroje, podle nějž Trump nominoval na post velvyslance v Česku významného dárce a přispěvatele na svoji kampaň, což je v USA obvyklá praxe.

Česko po zvolení Trumpa opustil velvyslanec Andrew Schapiro, který se během svého působení v Praze dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. O místo velvyslankyně v Praze vloni krátce po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína.