Rychlý odchod. Syrští rebelové kvůli náletům na civilisty opustili jednání v Astaně

Zástupci syrských povstalců se stáhli z mírových rozhovorů v Astaně. Protestují tak proti trvajícím bojům ve své zemi. Hostující Kazachstán ale neztrácí naději, že se ve čtvrtek vrátí k jednacímu stolu, kde se má řešit hlavně vytvoření bezpečnostních zón.

Další kolo rozhovorů, jež svolaly Rusko, Írán a Turecko, ve skutečnosti ani nezačalo. „Povstalecká delegace pozastavuje kvůli náletům na civilní obyvatele svou účast na jednáních. Bude v tom pokračovat, dokud útoky v celé Sýrii neskončí,“ sdělili agentuře AFP dva zástupci povstalecké delegace.

Zóny klidu mají přispět k návratu běženců

Do Astany byl kromě delegací vlády a jejích oponentů přizván i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Opozice vypověděla účast krátce po zahájení jednání o návrhu Ruska na ustavení klidových zón v Sýrii.

Ahmad Ramadán z povstalecké delegace řekl agentuře AP, že ozbrojené skupiny vznesly otázky k návrhu a požadují na ně písemné odpovědi. Chtějí kromě jiného vědět, proč byly jako klidové zóny vyčleněny čtyři oblasti, a ne celé území Sýrie. Příměří bylo vyhlášeno v prosinci. Kazašské ministerstvo zahraničí pak oznámilo, že delegace účast v rozhovorech zřejmě obnoví ve čtvrtek.

Bezpečnostní zóny mají vzniknout v oblastech ovládaných povstalci v provincii Idlib a Homs, na damašském předměstí Ghúta a na jihu Sýrie. Rusko si slibuje zklidnění situace, aby se do oblasti mohli začít vracet uprchlíci.

Kolem vymezených zón mají být podle návrhu zřízena bezpečnostní a pozorovací stanoviště, která budou obsazena jak syrskými vojáky, tak povstalci. Kromě nich by měly být na místě i „vojenské jednotky pozorovatelů“ z nejmenovaných zemí.

Garanty plnění dohody mají být Turecko, které podporuje některé povstalecké skupiny, a dále Írán a Rusko, jež stojí za vládou v Damašku.

V Astaně se letos jednalo už několikrát. Tyto rozhovory jsou považovány za doplněk jednání, která organizuje OSN. Zatímco OSN hledá politické řešení syrského konfliktu, v Kazachstánu se hovoří hlavně o bezpečnostních záležitostech. 

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN