Soud s českými programátory v Řecku odročili kvůli absenci hlavního svědka

Řecký soud odročil na 15. května stání se dvěma Čechy obviněnými ze špionáže. Oznámila to mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Důvodem je zřejmě to, že nepřišel hlavní svědek obžaloby.

Programátoři počítačových her Martin Pezlar a Ivan Buchta podle řeckých úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Oba muži ale tvrdí, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali
výhradně jako turisté.

„Dnešní jednání bylo přerušeno z důvodu, že se bez omluvy nedostavil jeden ze svědků obžaloby,“ sdělila Kateřina Skalická, která se jako známá obou souzených dnešního řízení v Řecku zúčastnila. Podle Lagronové byl nepřítomný hlavním svědkem žalující strany.

„Věříme ve spravedlivý rozsudek řeckého soudu a doufáme, že se již brzy budeme moci vrátit k běžnému rodinnému i pracovnímu životu,“ uvedli Pezlar s Buchtou v prohlášení před pondělním odletem do Řecka.

Dvojice byla zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se v médiích hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest vězení. V zájmu jejich propuštění se angažovala česká diplomacie a další představitelé státu, vznikla i petice, kterou podepsalo 21 tisíc osob.

Oba Češi byli propuštěni na kauci

Tehdejší premiér Petr Nečas se kvůli tomu sešel s předsedou řecké vlády Antonisem Samarasem a prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do ČR se vrátili v lednu 2013. Každý musel zaplatit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy celkem zhruba 256 tisíc korun).

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a stejně se později vyjádřili také Pezlar a Buchta.