Šrámy na vztazích Ankary a Moskvy jsou zhojeny, shodl se Putin s Erdoganem

Období obnovy vztahů Ruska s Tureckem bylo završeno, vzájemný obchod zastavil pokles a zotavuje se. Po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to v Soči prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Konstatoval, že obě strany jsou shodně přesvědčeny, že syrský konflikt může být vyřešen jen politickými a diplomatickými prostředky.

Erdogan po jednání s Putinem oznámil, že předmětem jednání o Sýrii byla hlavně možnost vytvořit bezpečnostní zóny v syrské provincii Idlib. Jejich zřízení je hlavním tématem probíhajícího čtvrtého kola diplomatických rozhovorů v kazašské Astaně. Zóny mají být vyhlášeny v oblastech ovládaných povstalci v provincii Idlib a Homs a rovněž na damašském předměstí Ghúta a na jihu Sýrie. Rusko si od vytvoření zón slibuje zklidnění situace, aby se mohli začít vracet uprchlíci.

Putin se v této souvislosti vrátil ke svému úternímu rozhovoru s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Z jejich telefonické besedy prý vyplynulo, že i Spojené státy vytvoření těchto zón podporují. Ruský prezident vyjádřil naději, že v Astaně padne souhlasné rozhodnutí.

Horizont ČT24: Mezi Ruskem a Tureckem tají ledy (zdroj: ČT24)

Turecká rajčata do Ruska zatím nesmí

Setkání Erdogan - Putin
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/Reuters

Při debatě o dvoustranných vztazích šla podle Putina řeč o odvolání obchodních bariér, které jsou pozůstatkem zmrazení veškerých styků po předloňském leteckém incidentu na syrsko-turecké hranici, kde turecké stíhačky sestřelily ruský bombardér Su-24.

Putin řekl, že veškeré bariéry ve vzájemných hospodářských vztazích padly. „Dílčí omezení budou ale z objektivních příčin trvat,“ upozornil šéf Kremlu a dodal, že Rusko nehodlá „natrvalo“ uzavřít svůj trh vůči tureckému zboží. Omezení se budou rušit postupně.

Rusko stále blokuje dovoz turecké zeleniny, zejména rajčat. Obchodní bariéry zdůvodňuje ochranou vnitrostátního trhu se zeleninou před levnou tureckou produkcí. 

Erdogan už před odletem do Soči Rusko vyzval, aby v zájmu definitivní normalizace vzájemných vztahů bezodkladně zrušilo zbývající obchodní sankce proti Turecku. „Pokud chceme dosáhnout obchodního obratu sto miliard dolarů, tak musíme rychle a úplně zrušit všechna tato omezení. Chceme, aby se tak stalo. S Putinem vynakládáme velké úsilí, abychom vyřešili klíčové otázky a vrátili vztahy na dřívější úroveň,“ řekl turecký prezident. 

Moskva zavedla sankce v listopadu 2015 v reakci na incident, při němž turecké stíhačky sestřelily nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér Su-24. Bombardér, působící v rámci ruského uskupení v Sýrii, podle turecké verze událostí narušil turecký prostor, což ruská strana popřela. Po sestřelení stroje syrští povstalci podporovaní Tureckem zastřelili jednoho ze dvou pilotů a zabili dalšího ruského vojáka při operaci na záchranu druhého pilota.

Moskva a Ankara se znovu sblížily po Erdoganově omluvě za smrt ruského pilota loni v červnu, a také po nezdařeném pokusu o převrat v Turecku loni v červenci.

Erdogan před odletem do Soči prohlásil, že jedním z hlavních bodů jednání s Putinem nepochybně bude situace v Sýrii, kde oba státy efektivně spolupracují a mají společné cíle v podobě ukončení krveprolití, zajištění územní celistvosti Sýrie a politické urovnání konfliktu. Doufá, že s Putinem se v Soči dohodne, jak přijatá rozhodnutí uskutečnit v praxi. Zatím poslední schůzka obou prezidentů se konala v březnu.