Putin a Erdogan si na schůzce v Kremlu pochválili spolupráci v Sýrii

Horizont ČT24: Strategické partnerství Ruska s Tureckem (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin jednal v Kremlu se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hlavním tématem schůzky byla situace v Sýrii, kde spolu turecké a ruské síly spolupracují. Putin společné armádní působení hodnotí jako efektivní a vyjádřil naději, že se podaří dovést konflikt k politickému řešení.

Setkání bylo dalším krokem v normalizaci vztahů mezi Moskvou a Ankarou po krizové pauze zaviněné sestřelením ruského bojového letadla na turecko-syrských hranicích v roce 2015. Urovnání vztahů neprospěla ani loňská vražda ruského velvyslance v Ankaře. Ke sblížení obě země přivedly společné zájmy v Sýrii, kde ruská a turecká armáda bojují proti teroristům z takzvaného Islámského státu (IS). Podle ruského velení tam postupují koordinovaně.

„Aktivně pracujeme na řešení akutních krizí, především v Sýrii,“ řekl Putin ještě před začátkem rozhovoru s Erdoganem. „Jsem velmi potěšen, že mohu poznamenat, že naše vojenské a speciální síly navázaly tak těsné a účinné styky. Zdá se, že to čekal jen málokdo,“ dodal ruský prezident.

Na tiskové konferenci po schůzce vyjádřil Putin naději, že se podaří uzavřít mírová dohoda. „Chci vyjádřit mírný optimismus, že my… společně s dalšími významnými hráči včetně Spojených států, budeme schopni dospět k plnohodnotnému politickému řešení.“

Putin a Erdogan při schůzce v Kremlu
Zdroj: Reuters

Erdogan, který označil Putina za „drahého přítele“, novinářům řekl, že chce s Ruskem opětovně navázat spolupráci v ekonomické oblasti. Klíčové je pro něj zrušení všech omezení pro turecký obchod a obnovení bezvízového styku. Chce rovněž obnovit jednání o stavbě plynovodu TurkStream a o projektu jaderné elektrárny, kterou má Rusko postavit v Akkuyu v jihoturecké provincii Mersin na pobřeží Středozemního moře. Země dále bude podle Erdogana jednat o dovozu ruských vojenských letadel MC-21.

Rusko a Turecko loni v prosinci vyjednaly příměří, které pomohlo omezit boje mezi jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí, a zaštítily dvě kola mírových rozhovorů mezi vládou a povstalci. Třetí kolo by se mělo konat příští týden.

  • 24. listopadu 2015 – Rusko-turecké vztahy se ocitly na bodu mrazu poté, co turecké stíhačky F-16 sestřelily v oblasti syrsko-tureckých hranic ruský bombardér Su-24. Moskva vzápětí přijala rozsáhlé protiturecké sankce, zrušila dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů do Ruska a zakázala ruským turistům cestovat do Turecka. Vzájemný obchod se pak propadl o 43 procent a ruská odveta citelně zasáhla zejména turecký turistický průmysl.
  • 27. června 2016 – Turecký prezident se v dopise omluvil ruskému protějšku za sestřelení letadla. Dva dny poté spolu lídři hovořili po telefonu a dohodli se na normalizaci vztahů mezi oběma státy.
  • 9. srpna 2016 – Erdogan navštívil Putina v Petrohradu. Potvrdil odhodlání nejen urovnat, ale dokonce prohloubit vzájemné bilaterální vztahy, zejména pokud jde o posílení spolupráce v oblasti obrany, konkrétně zbrojního průmyslu.
  • 20. prosince 2016 – Andrej Karlov, velvyslanec Ruska v Turecku, byl zavražděn v Ankaře. Útočníkem byl turecký policista Mevlüt Mert Altintas, který naznačil bezprostředně po činu, že šlo o pomstu za ruské bombardování a dobytí severosyrského města Aleppo. Poté ho zastřelily turecké bezpečnostní jednotky. Moskva v reakci na neštěstí uvedla, že atentát nezabrání normalizaci vztahů mezi oběma státy.
  • 18. ledna 2017 – Rusko a Turecko zahájily v syrské provincii Aleppo první společnou leteckou operaci proti bojovníkům tzv. Islámského státu. Stalo se tak poté, co se politické špičky obou zemí domluvily na koordinaci leteckých útoků proti islamistickým radikálům v Sýrii.
  • ra