Makedonie po útoku na parlament obvinila patnáct lidí

Makedonská policie obvinila patnáct lidí, které podezírá z účasti na násilných střetech v parlamentu. Ve čtvrtek večer bylo při protestech před parlamentem i uvnitř budovy zraněno více než 100 lidí.

Měsíce politického napětí v Makedonii přerostly v násilí kvůli neshodě kolem volby nového předsedy parlamentu. Mezi zraněnými byli převážně ti, kteří se protestu účastnili, ale také policisté a zákonodárci.

Západní diplomaté v pátek vyjádřili znepokojení nad tím, že úřady nedokázaly zabránit útoku a neposkytly nutné zabezpečení zákonodárcům a novinářům přítomným v parlamentu.

Makedonský parlament je zablokovaný od prosincových předčasných voleb. Konzervativní strana VMRO-DPMNE, která do voleb vládla, totiž dosud znemožňovala ustavení nového zákonodárného sboru.

Zraněný šéf sociální demokracie Zoran Zaev
Zdroj: Reuters

Strana sice volby vyhrála, ale jen těsně a potřebovala získat koaličního partnera mezi stranami albánské menšiny. To se jí ale kvůli jejich podmínkám nepodařilo, na rozdíl od Sociálnědemokratického svazu (SDSM), který se dohodl se stranami makedonských Albánců. Ti tvoří zhruba čtvrtinu obyvatelstva země.

Bývalý premiér z VMRO-DPMNE Nikola Gruevski kvůli tomu rozpoutal kampaň, v níž nařkl šéfa opozice Zorana Zaeva ze zrady země. Obvinil ho, že splněním podmínek Albánců umožní zcela změnit ústavní pořádek, což nakonec povede k rozpadu a zániku státu. Prezident Ivanov, který také vyšel z řad VMRO-DPMNE, kvůli tomu dosud odmítá Zaevovi svěřit mandát k sestavení nové vlády, a to přes silný tlak Spojených států a Evropské unie.