Vesničané se odmítli evakuovat. Sesuv půdy jich čtyřiadvacet usmrtil

Čtyřiadvacet obětí včetně devíti dětí si vyžádal sesuv půdy ve vesnici na jihu Kyrgyzstánu. Bilanci obětí podle agentury AFP potvrdilo místní ministerstvo pro mimořádné situace. Zhruba milion krychlových metrů půdy zavalilo jedenáct domů. Čtyři z nich byly prázdné, protože jejich obyvatelé uposlechli úřady a evakuovali se.

Svah se utrhl na vesnici Aju v Ošské oblasti na jihu středoasijské země. Prezident Aslambek Atambajev uvedl, že ho smrt lidí zarmoutila. Dodal však, že je úřady před pár dny varovaly, aby svá obydlí opustili. Mnozí obyvatelé vesnice to však odmítli.

Prezidentova slova potvrdil také zástupce místní samosprávy, podle kterého nařízení k evakuaci obyvatelé obdrželi již v březnu. Někteří z nich ale podepsali dokumenty, že byli informováni, a zůstali na místě.

Prezident Atambajev vyhlásil na neděli státní smutek. Vlajky po celé zemi budou viset na půl žerdi. Kulturním zařízením a televizním a rozhlasovým stanicím vláda v dekretu doporučila zrušit zábavní programy.

Sesuvy půdy, které má na svědomí tající sníh nebo prudké lijáky, jsou v hornatém Kyrgyzstánu poměrně častým jevem. Každoročně si vyžádají desítky lidských životů. Například v roce 2004 při sesuvu půdy ve vesnici Kajnama v Ošské oblasti zahynulo 33 lidí. O rok dříve si ve stejné oblasti sesuv vyžádal 38 obětí včetně 18 dětí.