Těsný souboj na čele. Co před volbami ukazovaly průzkumy?

Jak si doposud vedli?

Ještě před půl rokem šlo o souboj těžkých vah na pravici. Většina průzkumů na konci loňska těsně favorizovala republikána Francoise Fillona před Marine Le Penovou z Národní fronty. Nyní černý kůň voleb – centrista Emmanuel Macron – tehdy zezadu oba sledoval s výrazným odstupem.

Na konci ledna ale s pořadím zamíchala Fillonova kauza kolem podezřelého najímání členů rodiny. Z trumfu republikánů byl rázem médii propíraný terč – s osmiprocentním rozdílem za tehdy vedoucí Le Penovou.

  • Následující tabulka ukazuje zprůměrovaný propočet ze sedmi různých průzkumů k datu 19. dubna:

K tomu všemu Fillona dohnala o pár týdnů později vlastní marnivost. To když vyšlo najevo, že si nechal dlouhodobě proplácet luxusní oblečení – po hříchu i z peněz, jimiž překročil povolené limity kampaně. Fillon se ale vzepřel volání po odchodu a vyplatilo se. V posledních týdnech jeho preference mírně stoupaly.

Má tedy klání jasného favorita?

Ani jí se skandály nevyhnuly, přesto většina průzkumů letos uváděla na prvním místě jedno jméno: Marine Le Penová. To platilo až do poloviny března, kdy mezi voliči začala bodovat nepříliš známá osobnost Macrona, bývalého ministra pro ekonomiku a průmysl.

Někdejší investiční makléř si nástup spočítal téměř dokonale. Většina výzkumů mu nyní připisuje kolem 23 procent, Le Penové zhruba o procento méně. V jeho prospěch navíc hraje fakt, že euroskeptické a protiimigrační názory Le Penové jsou pro větší část Francouzů nepřijatelné. Právě oni dva jsou přesto hlavními favority pro (pravděpodobné) druhé kolo.

Co ostatní?

Boj o aktuálně třetí místo je ale taktéž vyrovnaný. Za Francoisem Fillonem s 19 procenty zaostává zástupce krajní levice Jean-Luc Mélenchon těsně v rámci jednoho procenta. Mediálně zdatnému europoslanci pomohly předvolební debaty – zejména ta konaná 20. března. Podobně jako Fillon i on v preferencích stále lehce stoupal.

Zmíněné kvarteto kandidátů není konečné. O vedení Francie se uchází dalších sedm kandidátů, šance pro postup do druhého kola ale mají minimální. Z této skupiny si nejlépe vede kandidát socialistů Benoit Hamon.

Podle nejnovějšího průzkumu, který byl proveden ještě před čtvrtečním atentátem a který zveřejnila televize BFM TV, by Macron měl první kolo vyhrát se zhruba 24 procenty hlasů. Le Penová by měla 21,5 procenta, Fillon 20 procent a Mélenchon 19,5 procenta.

Jsou letošní volby něčím překvapivé?

Prezidentské klání bývalo po dekády tradičním soubojem dvou stran: levicových socialistů a konzervativních republikánů. Do letošních ale výrazně zasáhli kandidáti jiných stran či nezávislí uchazeči – tak výrazně, že do druhého kola nemusí postoupit ani jeden vyslanec odvěkých rivalů.

Realita vs. průzkumy… Neselžou opět?

Podobný scénář jako u brexitu nebo amerických voleb nelze vyloučit. U několika posledních voleb se však francouzské průzkumy příliš nemýlily. Po 20 letech se navíc agentury naučily, jak pracovat s neochotou řady lidí přiznat oblibu Národní fronty.

Mimochodem: ve Francii neexistuje možnost vsadit si peníze na volební výsledky. Kurzy sázkových kanceláří jsou tak vypisovány výlučně pro Nefrancouze.