Británie bude zřejmě volit předčasně. Co teď nastane?

Rozhodnutí, které překvapilo všechny. Premiérka Theresa Mayová ve středu přinese do Dolní sněmovny návrh na předčasné volby. Až dosud přitom tvrdila, že v zemi se bude volit standardně až v roce 2020. Pokud návrh projde, do hlasování by tak zbývalo zhruba sedm týdnů.

Podle zákonů z roku 2011 se řádné volby konají každých pět let první květnový čtvrtek. Poslední hlasování o složení Dolní sněmovny proběhlo 7. května 2015, další tak bylo datováno do roku 2020.

Do předpokládaného harmonogramu ale zasáhla premiérka Mayová, když nabídla poslancům předčasné volby, a to 8. června tohoto roku. Při středečním hlasování by přitom návrh měl projít – šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn naznačil, že jeho strana plán Mayové podpoří.

Jsou dva možné způsoby, jak v Británii vyvolat předčasné volby. Mayová dala jasně najevo, že chce postupovat rychlejší variantou. Vyžaduje to podporu dvou třetin všech poslaneckých křesel – konkrétně tedy 434 hlasů v 650členné Dolní komoře.

ZÁZNAM: Mayová chce v parlamentu prosadit předčasné volby na 8. června (zdroj: ČT24)

Zákon připouští i druhý způsob, jak přivést zemi k předčasným volbám. Vzhledem k okolnostem jde ale o velmi nepravděpodobný scénář. Vládní strana – či kterákoliv jiná v parlamentu – by musela vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu a během 14 dnů zároveň zamezit schvalování důvěry jakékoliv jiné vládní alternativě.

Tato varianta by vyžadovala pouze absolutní většinu (tedy nadpoloviční, nikoliv dvoutřetinovou), znamená ale časově náročnější proces. Konzervativní vláda by navíc musela uměle zajistit, aby část jejích poslanců hlasovala proti kabinetu.

Průzkumy nahrávají konzervativcům

Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že toryové by nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent.

Samotná Mayová se v průzkumech těší značné podpoře. Za nejlepší možnou osobnost v čele vlády ji považuje zhruba polovina Britů. Předákovi opozičních labouristů Jeremymu Corbynovi přisuzuje průzkum společnosti YouGov pouze 14procentní podporu.