Merkelová chápe české a slovenské výhrady ohledně kvót. K solidaritě podle ní ale dojít musí

Události: Sobotka a Fico jednali v Berlíně (zdroj: ČT24)

Angela Merkelová vyzvala k solidaritě v Evropě v oblasti migrační politiky. O konkrétních návrzích se teprve jedná. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky a slovenského předsedy vlády Roberta Fica by nemělo jít jen o přijímání běženců, ale třeba i o pomoc v zemích původu nebo při ochraně vnějších hranic. Oba politici to řekli po společném jednání s kancléřkou v Berlíně.

Při dalším hledání funkční evropské migrační politiky už zřejmě nebudou figurovat uprchlické kvóty. „Formálně všechny závěry uvázly v mrtvém bodě. Teď jsme si vzájemně řekli, že citlivost v jednotlivých zemích, co se otázky migrace a uprchlíků týče, je vysoká,“ připustila po jednání s předsedy české a slovenské vlády Merkelová. Zároveň ale zdůraznila, že k solidaritě uvnitř Evropy dojít musí.

Podle Bohuslava Sobotky by každá země měla pomáhat podle svých možností. V případě Česka by to mohlo znamenat větší podíl na ochraně vnějších hranic EU nebo asistenci v zemích původu běženců.

„V rámci česko-německého strategického dialogu připravujeme společnou pomoc v jednom z uprchlických táborů v Jordánsku. A v podobných projektech bychom se mohli angažovat i do budoucna,“ naznačil český premiér.

Merkelová, Fico a Sobotka po jednání v Berlíně
Zdroj: Reuters

Po uzavření balkánské cesty a dohody s Tureckem stoupl počet migrantů, kteří míří z Libye do Itálie. Většina ale nemá šanci získat v Evropě azyl. Víc úředníků a peněz na rychlejší vyřizování žádostí a pomoc severní Africe zmínil i šéf slovenské vlády, jehož žaloba na uprchlické kvóty stále leží u evropského soudního dvora.

„Poučení z posledních měsíců a let mluví jasně - budeme se muset nějak dohodnout. V opačném případě bude toto téma Evropskou unii hluboce rozdělovat, což si teď prostě nedovedu představit,“ řekl Fico.

Sobotka se v Berlíně setkal také s předsedou německé sociální demokracie Martinem Schulzem, který spojuje solidaritu v migrační politice s čerpáním evropských peněz. Česká vláda tento přístup kategoricky odmítá.

  • Hlavním důvodem setkání Bohuslava Sobotky a Roberta Fica s německými představiteli bylo připomenutí 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem.

Merkelová problém v německém mýtu nevidí

Premiéři narazili s kancléřkou také na téma zpoplatnění německých dálnic, což zejména česká strana považuje za diskriminační. „Kancléřka řekla, že z jejího pohledu mýto diskriminační není, a připomněla, že i Rakousko při zavádění mýta ulevilo domácím řidičům,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

České ministerstvo dopravy má vypracovat analýzu, zda se má Česko připojit k plánované rakouské proti německému mýtu. Německé úřady hodlají kompenzovat placení mýtného daňovými úlevami pro řidiče ekologických aut.

Uložit