Turecko ohlásilo konec operace v Sýrii. Kdy se stáhne, neřeklo

Turecká Národní bezpečnostní rada vyhlásila konec vojenské operace na severu Sýrie. Ankara prohlašovala, že je zásah nazvaný Štít Eufratu zaměřen na ochranu tureckých hranic před teroristy. Turečtí vojáci pak bojovali proti tzv. Islámskému státu, ale i proti kurdským milicím YPG. Není však jasné, zda se vojáci stáhnou, turecký premiér naznačil, že může následovat další operace.

O ukončení operace v Sýrii informovala turecká bezpečnostní rada v prohlášení a oznámil ho také premiér Binali Yildrim v rozhovoru pro televizi NTV. Podle něj byla operace s názvem Štít Eufratu úspěšná, naznačil však, že může následovat jiná operace. „Operace Štít Eufratu byl úspěšná a je ukončena. Jakákoli další operace bude mít jiný název,“ uvedl.

O tom, že by se turecká armáda chystala ze Sýrie odejít, zapochybovala i agentura AFP, podle které není jasné, zda a kdy se turecké jednotky budou ze sousední země stahovat.

Turecko zahájilo operaci Štít Eufratu loni v srpnu. Na syrské území vstoupily pozemní jednotky a s leteckou podporou se zapojily do boje proti radikálním islamistům z organizace Islámský stát, které vytlačily z blízkosti tureckých hranic zhruba do stokilometrové vzdálenosti a dostaly se až k městu Al-Báb, které dobyly.

Současně se ale turecká armáda postavila proti kurdským milicím YPG. I ty prohlašuje Ankara za teroristy, ačkoli v prohlášení bezpečnostní rady stojí podle listu Hürriyet pouze to, že cílem operace bylo „zabránění hrozbě útoků DAIŠ (IS) v naší zemi“. Vystoupení turecké armády proti Islámskému státu znemožnilo Kurdům ovládnout území, které by propojilo tři severosyrské kurdské regiony.

Podle Reuters se Ankara snažila zabránit tomu, aby syrští Kurdové vytvořili samosprávnou oblast podobnou autonomnímu syrskému regionu v Iráku. Turecko se obává, že by takový krok inspiroval i turecké Kurdy k podobné iniciativě.