Útoky osamělých vlků: Izrael s nimi bojuje třeba na sociálních sítích

Jak Izrael bojuje s osamělými vlky (zdroj: ČT24)

Izraeli se velké teroristické útoky v posledních letech vyhýbají. Místo toho ale země zažívá vlnu menších útoků takzvaných osamělých vlků, kteří pro své činy využívají třeba auta nebo nože. Tyto útoky jsou totiž v současnosti rukopisem také palestinského teroru. Právě Izrael má proto s ochranou proti nim největší zkušenosti.

Od konce druhé intifády před dvanácti lety se Izraeli podařilo ubránit velkým teroristickým útokům. Zato na podzim 2015 začala vlna malých individuálních úderů: najet autem do lidí čekajících na tramvaj, pobodat kolemjdoucí v Jeruzalémě, zaútočit nůžkami nebo šroubovákem na hlídkujícího policistu.

Mají je na svědomí lidé bez napojení na teroristické organizace, inspirovaní na internetu, které je nesmírně těžké vystopovat před útokem. Od října 2015 proběhlo 281 palestinských útoků nožem, 141 střelnou zbraní a 55 s pomocí osobního auta. Izraelská bezpečnost se musela rychle přizpůsobit nové situaci.

Místo zákazu aut větší zájem o sociální sítě

Stejně jako každá jiná ohrožená společnost si ale ani malá země v nepřátelském sousedství nemohla dovolit proměnit veřejný prostor v systém pevností. Nápady zakázat auta Palestincům nebo zavést povolení na prodej kuchyňských nožů rychle skončily pod stolem.

Zpravodajské služby místo toho rozšířily zájem o sociální sítě a plně využívají vlastní sledovací technologie. „My jsme vybrousili schopnost žít v neustálém pohotovostním režimu. S důrazem na slovo rutina, kterou neustále přizpůsobujeme,“ říká exředitel izraelské vojenské rozvědky Meir Elran. 

„Dnes se snažíme oddělit boj proti teroru od širší populace. Snažíme se teroristu izolovat a bojovat pouze s ním a jeho bezprostředním okolím,“ dodává Šlomo Brom, bývalý velitel strategického plánování izraelské armády. 

Izraelci jsou ostražití

Vedle desetiletí kontinuálních zkušeností mají architekti izraelské bezpečnosti oproti evropským kolegům řadu výhod. Země je o dost menší než Schengenský prostor a ochrana hranici o to snazší. Jednotlivé tajné služby spolu úzce spolupracují a sebevědomé obyvatelstvo si je dobře vědomo jak své svobody, tak i potřeby ji chránit.

„Jde tu hlavně o úroveň společenské ostražitosti. V Izraeli nemůžete jen tak jít po ulici s velikou taškou, aniž by si toho někdo všiml. A druhá věc je ještě důležitější. Když vidíte něco podezřelého, budete něco dělat,“ vysvětluje expert na izraelskou civilní obranu Jechiam Kuperstein.

Jen za loňský rok zabránila bezpečnostní služba Šin Bet čtyřem stovkám teroristických útoků. Kromě ukazování kabelek a batohů při vstupu do obchodních center či pohovoru na letišti přitom Izraelci nemuseli obětovat nic ze svých občanských svobod.