Skotsko spěje k novému referendu. Sturgeonová se obrátila na tamní parlament

Ve skotském parlamentu začala debata k novému referendu o nezávislosti. Tamní premiérka Nicola Sturgeonová v něm vyzvala své kolegy k zahájení právních kroků. Podle ní Londýn odvádí Skoty z Evropské unie proti jejich vůli.

Iniciativu skotské premiérky podle očekávání napadli skotští konzervativci. Podle jejich představitelky Ruth Davidsonové postupuje Sturgeonová v této věci lacinně a „jako buldozer“ a v zásadě nemá žádný podrobný plán.

Davidsonová dodala, že je na řešení otázky referenda příliš brzy, když se ještě vůbec neví, jak budou podmínky odchodu Británie z EU vypadat a co z toho nakonec bude Skotsku vyhovovat či nevyhovovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sturgeonová oponovala, že britský parlament skotským názorům ale stejně nedopřává sluchu. Pochybuje proto, zda se při vyjednávání o brexitu bude přihlížet ke skotským zájmům.

Skotská národní strana (SNP) první ministryně (premiérky) Sturgeonové usiluje o nezávislost na zbytku Británie dlouhodobě. První referendum o odštěpení v roce 2014 ale vyhráli příznivci setrvání v Unii s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Po loňském plebiscitu o brexitu je však pozice skotských separatistů silnější.

Sturgeonová nyní regionální parlament vyzvala, aby zahájil kroky k vypsání dalšího referenda o samostatnosti. O návrhu by se mělo hlasovat ve středu odpoledne.

Plebiscit by skotská první ministryně chtěla uspořádat na konci roku 2018, případně začátkem roku 2019, tedy zřejmě ještě před koncem jednání o odchodu Británie z EU.

Právě to kritizuje britská premiérka Theresa Mayová, podle které by neměli Skotové hlasovat, aniž by znali podmínky konečné dohody s Bruselem.

S právně závazným referendem a jeho načasováním by musel vyslovit souhlas také ústřední britský parlament v Londýně.

  • 62 procent Skotů, kteří se zúčastnili referenda, se vyslovilo pro setrvání Spojeného království v EU.
  • Proti odchodu z Unie hlasovali většinově lidé ve všech 32 skotských volebních obvodech.