Kvůli brexitu se 29. dubna mimořádně sejde summit EU

Mimořádný summit prezidentů a premiérů Evropské unie k brexitu, tedy odchodu Británie z EU, svolal předseda Evropské rady Donald Tusk na 29. dubna. Jednání by mělo potvrdit jím navržená „politická vodítka“, tedy základní cíle 27 unijních zemí pro vyjednávání s Londýnem.

„Prioritou musí být jistota, jednoznačnost pro všechny: občany, společnosti i členské země,“ prohlásil Tusk. Lídři unijních zemí se sejdou přesně měsíc poté, co Británie 29. března formálně spustí vyjednávání o svém odchodu z Unie.

„Osobně bych si přál, aby si Velká Británie nevybrala odchod z EU. Ale většina britských voličů rozhodla opačně,“ poznamenal Tusk. Je proto podle něj třeba udělat vše pro to, aby byl proces co nejméně bolestivý pro EU i její partnery a přátele ve světě, na které negativně dopadne.

O aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy umožňující odchod členské země z Unie požádá britská premiérka Theresa Mayová dopisem. Následně předstoupí před Dolní sněmovnu Spojeného království, aby informovala zákonodárce.

Jakmile Londýn o aktivaci zmíněného článku unijní smlouvy oficiálně požádá, Tusk do 48 hodin předloží ostatním 27 členským zemím návrh politických vodítek pro výstupová vyjednávání. Na jejich základě Evropská komise okamžitě vypracuje doporučení k jednáním. Vznikne tak právně závazný mandát, který opět potvrdí členské země, čímž rozhodnou o začátku rozhovorů.

Mandát za unijní stranu v praxi povede vyjednávací tým bývalého eurokomisaře Michela Barniera. Britský ministr pro brexit David Davis v tiskové zprávě uvedl, že konečným cílem je uzavřít dohodu, která bude v zájmu každého národa a regionu v Británii a také v celé Evropě.

Výstupové rozhovory potrvají dva roky, jejich prodloužení je možné jen tehdy, pokud to schválí ostatní unijní státy. Závěrečnou dohodu musí ze strany EU schválit Evropský parlament a potom také Evropská rada, již bez Británie. Mayová dohodu rovněž předloží ke schválení britskému parlamentu.