„V NATO není žádný dlužní účet.“ Německá ministryně se ohradila proti Trumpovi

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová se v neděli ohradila proti tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Německo dluží Severoatlantické alianci ohromné množství peněz. Šéf Bílého domu to napsal v sobotu na Twitteru po setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou. Cíl zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP zpochybnil německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

„V NATO neexistuje žádný dlužní účet. Že jsou dvě procenta (z HDP) na obranu, jichž chceme dosáhnout v polovině příštího desetiletí, určena výhradně pro NATO, není pravda,“ citovalo podle agentury DPA vyjádření Ursuly von der Leyenové její ministerstvo. 

Americký prezident Donald Trump v sobotu ve dvou na sebe navazujících tweetech poslaných z floridského letoviska v Palm Beach, kde tráví víkend, nejprve napsal, že navzdory „nepravdivým zprávám“ byla jeho schůzka s německou kancléřkou Merkelovou skvělá.

Nicméně zejména německá média v ohlasech na setkání Trumpa a Merkelové konstatují, že soudě podle výrazu obou politiků při fotografování a tiskové konferenci to na vřelé přátelství příliš nevypadá.

Tomu nasvědčuje poznámka v druhé části Trumpova rozděleného tweetu, že Německo dluží Severoatlantické alianci „ohromné množství peněz“ a že by mělo za obranu poskytovanou Spojenými státy platit víc.

„Navzdory tomu, co jste slyšeli z nepravdivých zpráv, jsem měl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou skvělou schůzku. Nicméně Německo dluží NATO ohromné množství peněz & Spojené státy musejí být placeny víc za silnou a velmi drahou obranu, kterou poskytují Německu!“ napsal Trump.

Trump si již dříve důrazně stěžoval, že řada členských zemí Aliance nedává na obranu dostatečné prostředky. Výdaje na obranu ale podle Ursuly von der Leyenové zahrnují také mírové mise Spojených národů, evropské mise a také účast na boji proti terorismu Islámského státu. 

Sigmar Gabriel: NATO se nikdy neusneslo na dvou procentech

Cíl zvýšit výdaje na obranu v příštích letech na dvě procenta hrubého domácího produktu zpochybnil také německý ministr zahraničí a odcházející předseda sociální demokracie Sigmar Gabriel. Na mimořádném sjezdu SPD v Berlíně uvedl, že neví, kde by na to Německo vzalo.

Sigmar Gabriel
Zdroj: ČTK/DPA/Michael Kappeler

Gabriel má zato, že není správné uvažovat o výdajích na obranu ve výši dvou procent HDP ve chvíli, kdy Německo usiluje o splnění cíle dávat 0,7 procenta HDP na rozvojovou pomoc. „Obráceně bych tomu rozuměl, ale takto to nebudeme dělat,“ prohlásil za potlesku delegátů.

Spolková republika by podle něj na obranu musela dávat zhruba 65 miliard eur ročně. Gabriel poznamenal, že neví, kdo si něco takového dokáže představit a kde by se na to vzalo. „NATO se nikdy neusneslo na dvou procentech, ale dělá se, že se tak stalo,“ uvedl také na adresu dohody členských zemí Aliance ze summitu ve Walesu.

  • V závěrech summitu ve Walesu z roku 2014 stojí, že členské země NATO, které zatím cíl nesplňují, budou v příštích deseti letech směřovat ke dvouprocentním výdajům na obranu. Západní politici ale závazek většinou vykládají tak, že by členské státy měly do roku 2024 odvádět dvě procenta HDP na obranu.

Trvá na tom zejména americký prezident Donald Trump, podle něhož je nespravedlivé, aby Spojené státy nesly nepřiměřenou část zátěže za společnou obranu. Kancléřka Merkelová uvedla, že Německo se bude snažit závazek splnit. Nyní na obranu dává asi 1,2 procenta HDP.

Angela Merkelová zároveň, podobně jako německá ministryně obrany, vyjádřila přesvědčení, že oblast bezpečnosti a obrany má celou řadu aspektů, ke kterým patří také rozvojová pomoc nebo podpora misím, které směrují ke stabilizaci zemí v Africe.