Německo poslalo do vězení čtveřici extremistů. Plánovali útok na běžence

Soud v Mnichově vyměřil čtveřici pravicových extremistů za utvoření teroristické skupiny a plánování útoků na uprchlíky tresty od tří do pěti let vězení. Obhájci skupiny Oldschool Society argumentovali tím, že se její členové sice vyjadřovali nepřípustným způsobem, ale žádný útok ve skutečnosti nechystali. U soudu jejich tvrzení neobstálo.

Tři muži a jedna žena ve věku 24 až 58 let se dali dohromady přes Facebook v roce 2014. Osobně se setkali v listopadu 2014 v saském Frohburgu a mluvili o ozbrojeném boji proti salafistům a násilí proti žadatelům o azyl. Probírali i otázku, kdo je připravený jít za jaký trestný čin do vězení.

Pro druhé setkání plánované na květen 2015 dvojice členů skupiny obstarala nelegální pyrotechniku dovezenou z Česka. Podle státního zastupitelství šlo o vysoce nebezpečnou výbušninu. Schůzka už se ale nekonala, protože policie podezřelé pozatýkala. Našla přitom například plynové pistole i bodné zbraně.

Procesy s pravicovými extremisty jsou v poslední době v Německu poměrně časté. Začátkem března například v Drážďanech začal za bezprecedentních bezpečnostních opatření soud s osmi extremisty, již jsou obžalováni ze série bombových útoků na uprchlíky a politické odpůrce. Sedmi mužům a jedné ženě, kteří si materiál pro výbušniny obstarávali i v Česku, hrozí mnohaleté tresty vězení.