Na východ USA se žene sněhová bouře. Trump proto odložil setkání s Merkelovou

Americký prezident Donald Trump odložil schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Politička měla Washington navštívit v úterý, kvůli sněhové bouři, která se žene na východní pobřeží USA, se ale podle Bílého domu uskuteční až v pátek. Varování či výstrahy před bouří se týkají zhruba padesáti milionů lidí.

Merkelová oznámila zrušení schůzky s Trumpem krátce předtím, než měla původně za oceán odletět. „Cesta je (pro dnešek) zrušena,“ řekla novinářům Merkelová. Let odřekla těsně před startem, v letadle byl již novinářský doprovod.

Merkelová podle deníku Bild vtipkovala, že by se nechtěla dostat do situace, kdy by byla v Bílém domě zcela sama, neboť zaměstnanci zůstanou kvůli očekávané sněhové bouři doma. Podle agentury DPA také dodala, že před špatným počasím ji varoval telefonicky sám Trump. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer posléze oznámil, že schůzka původně plánovaná na úterý se překládá na pátek. Berlín zatím páteční termín oficiálně nepotvrdil.

Pokud setkání proběhne skutečně v pátek, jak se předpokládá, bude Merkelová chybět na večerním vojenském rozloučení s německým prezidentem Joachimem Gauckem. Tomu v sobotu končí pětileté funkční období, po kterém odchází do politického důchodu.

V USA očekávají přívaly sněhu

Meteorologové varují, že počasí by na východním pobřěží USA mohlo zkomplikovat dopravu a způsobit výpadky elektřiny. Vyzvali také některé místní úřady, aby nařídily v úterý, kdy má bouře vrcholit, zavřít školy. Odložena byla soudní jednání a na letištích jsou k posypu připraveny tisíce tun soli.

Varování platí pro části Pensylvánie, New Jersey, New Yorku a Connecticutu. Podle předpovědí může časně ve středu napadnout až šedesát centimetrů sněhu a teploty by mohly být o patnáct až třicet stupňů nižší, než je v tuto roční dobu obvyklé. Vítr by mohl v nárazech dosáhnout rychlosti až sto kilometrů v hodině. 

Před bouří varoval i Bílý dům. Na oficiálním twitterovém účtu prezidenta Trumpa vyzval lidi na východním pobřeží USA, aby na sebe dali pozor a řídili se instrukcemi místních úřadů. 

Newyorský starosta Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby bouři brali vážně. „Příští den nebo dva budou opravdovou výzvou,“ řekl novinářům. Zima byla přitom letos na východě USA mírná, v New Yorku i Washingtonu příděl sněhu zaostal za normou.

„Vyzývám všechny, aby v úterý omezili cestování. Pokud musíte vyjet, plánujte dopředu a buďte opatrní,“ varoval také newyorský guvernér Andrew Cuomo. Lidé, kteří dojíždějí do práce, podle něj musejí počítat s uzavřenými silnicemi a zpožděnými či zrušenými spoji. 

Správa letišť na východním pobřeží preventivně zrušila téměř čtyři tisíce letů. Největší problémy se očekávají na frekventovaném letišti Newark u New Yorku a na mezinárodním letišti v Bostonu. Živel naopak neovlivní obchodování na burze – provoz na Wall Street zůstane nepřerušen, kvůli počasí se prý naposledy zastavil v roce 1996.

Kromě plánované schůzky Trumpa s Merkelovou zasáhlo počasí i do návštěvy irského premiéra v Bostonu. Enda Kenny kvůli němu musel svůj tamní program zkrátit.