Půl roku v tělocvičně a studovně. Maďarsko cvičí své „hraniční lovce“

Události: Maďarský postoj vůči uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Maďarsko se brání kritice kvůli údajnému násilí na ilegálních migrantech. S obviněním přišli Lékaři bez hranic, kteří se starají o běžence vrácené do Srbska. Budapešť to odmítá stejně tak jako tvrzení, že porušuje pravidla Evropské unie zákonem, který od příštího měsíce zakazuje migrantům čekajícím na udělení azylu v zemi volný pohyb.

Takzvané hraniční lovce připravuje pro ochranu Maďarska před ilegálními migranty půlroční výcvik. Mezi tisícovku rekrutů patří i Sándor Jankovics, který kvůli nové práci opustil místo v Rakousku. „Dost se těším na to, až budeme sloužit s policisty na hranicích, moc mě to zajímá,“ tvrdí.

Vedle fyzické přípravy se v kurzu učí zacházet se zbraněmi. Nechybí ani přednášky o rozdílných kulturách a poučení o lidských právech. „Jednou z nejdůležitějších vyučovaných věcí je, že právo je postaveno na morálních a etických principech – že to jsou lidské bytosti, že každý má lidská práva,“ upozorňuje šéf regionální policie v Samogy Attila Piros.

Výcvik takzvaných hraničních lovců
Zdroj: ČT24

Lékaři bez hranic ošetřují uprchlíky pokousané psy

S jejich dodržováním má ale Maďarsko podle neziskových organizací potíže. V táboře na bělehradském nádraží se Lékaři bez hranic starají o tisíce migrantů včetně těch, které do Srbska vrátili Maďaři. Stěžují si, že je pohraničníci bili a pouštěli na ně bezdůvodně psy.

„Kousnutí nenacházíme vždy na stejném místě, ale někdy na přední části těla a někdy na zadní. To znamená, že psi pokousali i ty lidi, kteří před nimi neutíkali,“ říká lékař Momčilo Djurdjevič.

Maďarská vláda jakákoliv obvinění odmítá a jedním dechem slibuje ještě přísnější ochranu hranic. V příštích letech totiž podle premiéra Viktora Orbána migrační tlak nepoleví. „Nemůžeme se spoléhat na Brusel nebo EU. Naopak, naši práci nám budou jen ztěžovat. Pravdou je, že se můžeme spoléhat jen sami na sebe,“ prohlásil Orbán.

Plot na srbsko-maďarské hranici
Zdroj: Reuters

Proto vláda staví na jižní hranici už druhou řadu plotu a prosadila zákon, který zakazuje žadatelům o azyl volný pohyb. Všichni na jeho udělení nebo zamítnutí budou muset čekat v tranzitních zónách. Podle OSN tím Maďarsko porušuje evropské právo.