Malta přišla o slavné Azurové okno, skalní útvar se zřítil do moře

Tisíce turistů každoročně mířily k jednomu ze symbolů Malty – takzvanému Azurovému oknu. Skalní útvar ale po intenzivních bouřích zmizel v moři. Obyvatelé Malty i politici smutní. Zkáza Azurového okna byla kvůli pokračující erozi nevyhnutelná, geologové ale neočekávali, že se zřítí tak brzy.

Oblouk vznikl zhroucením dvou vápencových jeskyní na západním pobřeží ostrova Gozo. Nachází se nedaleko slavného útesu Dwejra Point. Moře tu má jasně modrou barvu, proto dostal útvar název Azurové okno.

Nahoře na plošině se dosud hojně pohybovali turisté, kteří se kochali výhledem. Jiní se nechali natáčet, jak seshora skáčou do moře.

Tomu je teď ale konec. Po prudkých bouřích se celý oblouk ve středu ráno zřítil do moře. „Moře bylo divoké, najednou se oblouk za hlasitého zvuku zhroutil, přičemž udělal obrovský gejzír,“ řekl listu Times of Malta jeden z místních obyvatel.

Premiér Malty Joseph Muscat na Twitteru uvedl, že jde o srdcervoucí událost. „Ze (znaleckých) posudků v průběhu let vyplývalo, že tato památka bude tvrdě zasažena nevyhnutelnou přirozenou erozí. A tento smutný den právě nadešel,“ konstatoval politik.

O smutném dni pro Maltu hovoří i lídr opozice Simon Busuttil. „Právě jsme přišli o národní ikonu našich přírodních krás,“ posteskl si na sociální síti. Mnoho obyvatel ostrova Gozo se pak seběhlo na místo zkázy a nemohlo uvěřit vlastním očím.

„Je to, jako kdyby nikdy ani neexistovalo,“ podotkl jeden ze svědků. „Zůstanou jen miliony fotografií, které doloží dřívější existenci tohoto turistického místa,“ řekl další z obyvatel Malty. Policie později na Facebooku vyzvala, aby se lidé oblasti vyhnuli.

Místní turistická asociace vydala prohlášení, že „nevyhnutelné se stalo skutečným a ostrov přišel o jednu z jeho proslulých přírodních krás“. Oblíbený oblouk se objevil mimo jiné v epizodě seriálu Hra o trůny.

Geologická studie z roku 2013 došla k závěru, že eroze je v případě skalního útvaru nevyhnutelná, ale nehrozí, že by se okno zhroutilo v bezprostřední budoucnosti. Odborníci v té době dávali skalnímu útvaru ještě celá desetiletí. Obavy o slavné okno vzrostly opět loni.

Vydáno pod