Ach synku, synku, zpívalo se ve Lvově. Čeští krajané slavili Masarykovy narozeniny

Vzpomínka narozenin Tomáše Garrigua Masaryka v ukrajinském Lvově (zdroj: Česká beseda Lvov)

Ulicí T. G. Masaryka ve Lvově na západě Ukrajiny zněla v úterý oblíbená prezidentova píseň. „Ach synku, synku…,“ zpíval hlouček ukrajinských Čechů shromážděný kolem pomníku TGM. V úterý 7. března uplynulo 167 let od Masarykova narození. Toto datum, spolu s výročím vzniku Československé republiky 28. října, je pro členy České besedy ve Lvově příležitostí, aby se u busty TGM sešli, přinesli květiny a společně zpívali. Záznam, který krajané natočili, si můžete přehrát na videu v tomto článku.

„Prezidentovy narozeniny a vznik republiky jsou pro nás opravdovým svátkem,“ říká předsedkyně České besedy ve Lvově Lyudmila Deyneka. Její otec, dnes už zesnulý novinář a historik Evžen Topinka, patřil k lidem, již po odtržení Ukrajiny od Sovětského svazu spolek krajanů ve Lvově v 90. letech obnovili. Z iniciativy besedy pak získala jedna z ulic ve městě Masarykovo jméno a podařilo se sem umístit také prezidentovu bustu.

Nejstarší Česká beseda slaví 150 let

„Masaryk je pro nás zosobněním boje za svobodu. Humanista, skutečný obhájce lidských práv,“ sdělila Lyudmila Deyneka. „Jeho odkaz vnímáme velmi silně zejména v posledních třech letech, kdy Ukrajina čelí vojenské agresi ze strany Ruska. V Česku ani na Slovensku by na něj lidé neměli zapomínat.“

Když bylo v roce 1867 Masarykovi sedmnáct let, Česká beseda ve Lvově vznikla. Letos tedy slaví kulaté stopadesáté narozeniny. Byla založena ihned poté, kdy to tehdejší nové rakousko-uherské zákony umožnily. Lvovští Češi zaregistrovali svůj spolek jen o tři dny později než Češi ve Vídni, jejichž beseda byla vůbec první v Rakousku-Uhersku. Jelikož vídeňský spolek již neexistuje, je Česká beseda ve Lvově nejstarším krajanským sdružením Čechů na světě.