Thajsko spustilo stavbu obřího krematoria pro zesnulého krále

Thajská junta slavnostně zahájila výstavbu obrovského krematoria pro zesnulého krále Pchúmipchona Adundéta. Smuteční obřad se uskuteční krátce po ukončení ročního oficiálního smutku, který začal po monarchově smrti 13. října loňského roku. Konstrukce by měla být dokončena v červnu.

Generálové, kteří jsou v Thajsku u moci od puče z května 2014, předsedali ceremoniálu, při němž byly vztyčeny první pilíře objektu. Obřadu nedaleko královského paláce v centru metropole Bangkoku se vedle generálů zúčastnili buddhističtí mniši, kteří zpívali mantry.

Cenu stavby, v jejímž středu se bude tyčit do výšky více než 50 metrů symbolické ztvárnění buddhistické posvátné hory Méru, thajské úřady nesdělily. Podle AFP se ale počítá s náklady v řádu milionů dolarů. Očekávaný velkolepý pohřební obřad se uskuteční ve druhé polovině října, nejpozději v listopadu.

Panovník, který zemřel ve věku 88 let, byl na trůnu 70 let a pro mnohé Thajce je „otcem národa“. Většina obyvatel nezažila jiného panovníka, který se těšil nesmírné úctě a oblibě.

U politiků měl Pchúmipchon značnou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V zemi, kde se za jeho panování vystřídalo 26 vlád, byl považován za osobnost, která zajišťuje stabilitu a jednotu.

Po svém uctívaném otci nastoupil začátkem loňského prosince na trůn thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón. Převzetí trůnu je zatím jen formální, korunovace nového krále se bude konat až po ukončení oficiálního smutku a kremaci krále Adundéta. Vatčirálongkón se co do popularity nemůže se svým otcem srovnávat, jedním z důvodů je i jeho časté pobývání v zahraničí.

Vydáno pod