V Jižním Súdánu trpí hladomorem přes 100 tisíc lidí, milionům dalších hrozí

V Jižním Súdánu trpí hladomorem přes 100 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Více než 100 tisíc obyvatel dvou okresů Jižního Súdánu trpí hladomorem. Uvedla to jihosúdánská vláda a tři orgány OSN. Problém se může rozšířit, hlad hrozí milionům lidí. Jižní Súdán je zmítán tříletým konfliktem a související hospodářskou krizí.

Vláda prezidenta Salva Kiira blokuje dodávky potravinové pomoci do některých oblastí, upozornili podle tiskové agentury AP představitelé OSN.

„Tento hladomor způsobili lidé,“ sdělil ředitel Světového potravinového programu (WFP) v Jižním Súdánu Joyce Luma. „Naše nejhorší obavy se naplnily,“ řekl ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v Jižním Súdánu Serge Tissot.

Ohrožená hladem je až polovina obyvatelstva země

Vážnému nedostatku potravin a riziku smrti může v nadcházejících měsících čelit až polovina z celkového počtu zhruba 11 milionů obyvatel země. Těžce podvyživených a v ohrožení života je i přes 250 tisíc dětí, oznámil šéf Dětského fondu OSN (UNICEF) v Jižním Súdánu Jeremy Hopkins.

Jižní Súdán sužoval hladomor už v roce 1998, kdy země bojovala za nezávislost na Súdánu. Tehdy v důsledku podvýživy zemřelo až několik stovek tisíc lidí.

Jižní Súdán je jedním z nejchudších států světa
Zdroj: Reuters

Nejmladší stát světa Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a více než dva miliony lidí opustily své domovy.

Hladomorem jsou kromě Jižního Súdánu ohroženy i statisíce lidí v Nigérii, Somálsku či Jemenu. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) si podvýživa a hlad může v těchto zemích vyžádat životy až 1,4 milionů dětí. 

Zahraniční zpravodaj ČRo Robert Mikoláš k situaci v Jižním Súdánu (zdroj: ČT24)