Flynnův rychlý odchod: Trump přestal poradci důvěřovat, vysvětluje Bílý dům

Rezignace Trumpova poradce Flynna (zdroj: ČT24)

Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI), odstoupil. Stalo se tak krátce poté, co Trumpova přední poradkyně oznámila, že má Flynn plnou důvěru prezidenta. Prezident ale nakonec poradce sám požádal, aby rezignoval, protože mu přestal důvěřovat, sdělil později mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Flynn byl ve funkci méně než měsíc. AP poznamenala, že změna v Trumpově okruhu poradců je mimořádně brzká.

V rezignačním dopise Flynn, jehož kopii americká média zveřejnila, uvedl, že během rychlého spádu své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Miku Penceovi úplné informace o kontaktech s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Se Sergejem Kisljakem jednal ještě před inaugurací a před volbami, takže tím neporušil takzvaný Loganův akt, který zakazuje soukromým osobám diplomatické aktivity, přesto je to zřejmý a nutný důvod k rezignaci.
Dušan Neumann
spolupracovník ČT v USA

Flynn měl s ruskou stranou mluvit o sankcích

Podle deníku The Washington Post Flynn jednal s Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Flynn to nejdříve popřel stejně jako Pence, který s poradcem hovořil, později přes svého mluvčího Flynn uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje. 

Na možnou vydíratelnost klíčového bezpečnostního poradce upozornilo podle amerických médií Bílý dům už před časem ministerstvo spravedlnosti. Bílý dům tvrdí, že Trump Flynnovi nenakázal, aby se s ruským činitelem bavil o restrikcích.

Trump věděl, že Flynn neříkal úplnou pravdu viceprezidentovi a dalším lidem minimálně od konce ledna. Otázka je, proč se Flynn – pokud k němu Trump neměl důvěru – účastnil různých schůzek na vysoké úrovni až do doby jeho rezignace.
Martin Řezníček

Trump prý trvá na tom, aby Moskva přispěla k uklidnění situace na východní Ukrajině a aby vrátila Krym. Zároveň ale chce a očekává, že bude s Ruskem vycházet, podotkl mluvčí. Prezident je ale prý „velmi znepokojen“ úniky informací týkajících se této kauzy, kterým hodlá propříště zabránit. 

Podle novináře Daniela Anýže by Flynn mohl být i trestně stíhán, pokud by se ukázalo, že Kisljakovi naznačil či dokonce slíbil, že Trump v novém úřadu zmírní nebo zruší sankce.

Narodil se v prosinci 1958 v americkém Middletownu. Vystudoval Rhodeislandskou univerzitu, telekomunikace na univerzitě Golden Gate v San Francisku, absolvoval také studium národní bezpečnosti a strategická studia na Naval War College.

Je bývalým šéfem vojenské rozvědky DIA (2012–2014), v roce 2014 byl penzionován. Je zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Patřil k blízkým poradcům Donalda Trumpa v jeho předvolební kampani, kde se zaměřoval na zahraniční politiku. V minulosti proslul jako břitký kritik administrativy Baracka Obamy.

V době svého působení v Afghánistánu byl vyšetřován za neoprávněné předávání utajovaných informací cizincům. Podle vyšetřovatelů ale jednal „nevědomky“ a postižen nebyl, napsal list The Washington Post.

Po svém nástupu do funkce poradce čelil Flynn kritice za to, že za úplatu přednášel v Rusku a v roce 2015 se zúčastnil večeře za účasti prezidenta Vladimira Putina.

Michael Flynn
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas

„Upřímně jsem se prezidentovi a viceprezidentovi omluvil a oni mou omluvu přijali,“ uvedl Flynn v dopise. Dodal, že pro něj bylo ctí Trumpovi sloužit v době náročné volební kampaně i v prvních dnech jeho prezidentství, kdy výrazně změnil podobu americké zahraniční politiky k obnově mezinárodního vůdcovství.

Flynn také uvedl, že z titulu budoucí funkce bezpečnostního poradce vedl po telefonu četné rozhovory s řadou zahraničních představitelů, ministrů a velvyslanců, aby zajistil hladké převzetí moci.

„Role, kterou sehrál, je velmi problematická. Podporuje Russia Today, má velmi blízký vztah s Vladimirem Putinem a s propagandistickými orgány ruské vlády. A právě běžící vyšetřování, jestli před volbami probíhala nějaká koordinace mezi Trumpovou kampaní a ruskou vládou, je obzvlášť znepokojivé,“ řekl demokratický senátor za Delaware a člen výboru pro zahraniční vztahy Chris Coons.

Spekulace o Flynnově osudu v amerických médiích vyvrcholily v pondělí, kdy Trump příslušné dotazy novinářů ignoroval. Několik hodin poté před novináře předstoupila Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová, která prohlásila, že Flynn má prezidentovu plnou důvěru. Krátce poté však mluvčí Bílého domu sdělil, že Trump situaci řeší.

Z posledního vyjádření mluvčího vyplývá, že prezident musel o Flynnově počínání vědět několik týdnů. Podle Trumpa ale k žádnému porušení zákona nedošlo.

Pokud by se informace nedostaly do deníku Washington Post, tak by o aféře zřejmě nikdo nevěděl a Flynn by byl dál poradcem pro národní bezpečnost. Je to proto, že členové Trumpovy administrativy se navzájem nesnáší a bojují o vliv, takže novinář jen čeká na to, až se k němu informace dostane naservírovaná jako na stříbrném talíři.
Kryštof Kozák
amerikanista

Na místo Flynna jsou tři kandidáti

Podle amerických médií jsou na uvolněný post prezidentského poradce pro otázky národní bezpečnosti tři kandidáti. Kromě Kellogga, který po Flynnově rezignaci funkci dočasně zastává, je to bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus, který z funkce šéfa hlavní špionážní služby odstoupil po skandálu s vyzrazením utajovaných informací v roce 2012.

Třetím kandidátem je penzionovaný viceadmirál Robert Harward, člen Národní bezpečnostní rady (NSC) za vlády George Bushe mladšího, kdy byl pověřen řízením národního protiteroristického střediska.

Keith Kellogg
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Kreml odstoupení Flynna nechce komentovat

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov označil Flynnův odchod za vnitřní záležitost USA a prohlásil, že Rusko nebude jeho osud v žádném případě komentovat. Odmítl také odpovědět na otázku, zda tématem Flynnových besed s Kisljakem byly protiruské sankce.

Někteří ruští poslanci nad oznámenou rezignací neskrývají nelibost. „Vyhnat poradce pro národní bezpečnost za kontakty s ruským velvyslancem, které jsou součástí běžné diplomatické praxe, to už ani není paranoidní, je to něco daleko horšího,“ napsal šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov na Facebooku. 

Dohodl se Trump s vybranými médii? O Flynnovi se na tiskovkách nemluvilo

Na nedávných tiskových konferencích po setkání s japonským a kanadským premiérem Trump o Flynnovi nemluvil. Podle agentury AP a serveru Politico to potvrzuje, že dává slovo jen sympatizujícím médiím.

Prezident, který páteční i pondělní tiskovku osobně řídil, dal v obou případech slovo novinářům ze spřízněných konzervativních médií. V pondělí to byla odbočka televize ABC a server The Daily Caller, který založil moderátor televize Fox News. V pátek pak směli položit otázku novináři deníku New York Post a televize Fox News. Obě média vlastní Trumpovi blízký mediální magnát Rupert Murdoch.

Podle serveru Politico dostal prezident neškodné dotazy, které se ostře sledované kauzy netýkaly. Dotazy, jež se po ukončení obou akcí ozývaly z novinářského davu, Trump ignoroval. Všechna média, jimž dal Trump na tiskových konferencích slovo, ale jakoukoli předběžnou dohodu s Bílým domem popřela.