Trump vyslovil důvěru poradci Flynnovi, jehož styky s Ruskem zkoumá FBI

Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn má plnou důvěru amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová. Flynnovy styky s ruským velvyslanectvím prověřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a média dosud spekulovala, že jeho osud je nejistý.

„Generál Flynn se těší plné důvěře prezidenta,“ řekla novinářům Conwayová. Trump přitom v posledních dnech situaci okolo Flynna nekomentoval a hovořit o něm odmítl i po tiskové konferenci s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, kdy na odcházejícího prezidenta novináři příslušné dotazy volali. Svým spolupracovníkům podle zdrojů agentury AP prezident řekl, že ho problém trápí.

Flynn, který během předvolební kampaně Trumpa výrazně podporoval, ještě před prezidentskou inaugurací podle listu The Washington Post jednal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Agentura AP připomněla, že je nelegální, aby soukromé osoby mohly provádět diplomacii USA.

Flynn jednání o sankcích popřel, pak si nevzpomínal

Flynn minulý týden nejdříve opakovaně popřel, že by s Kisljakem o sankcích jednal, což zopakoval i viceprezident Mike Pence. Flynnův mluvčí ale později původně jasně odmítavé stanovisko zmírnil s tím, že Trumpův poradce si diskuzi o sankcích nevybavuje, ačkoli si nemůže být jistý, zda skutečně řeč na toto téma nepřišla.

V pondělí pak agentura AP s odvoláním na své zdroje uvedla, že Flynn se Penceovi za kontroverznost kauzy omluvil. Zmíněný zdroj také řekl, že Pence ve svých prohlášeních spoléhal na informace, které mu Flynn poskytl.

Flynnovy kontakty s ruským velvyslancem vyvolaly pozornost i administrativy nyní již bývalého prezidenta Baracka Obamy, neboť se odehrály v době, kdy tajné služby dospěly k závěru, že Rusko se snažilo v Trumpův prospěch ovlivnit volby. Moskva nařčení ze zásahu do amerických voleb odmítla.

Narodil se v prosinci 1958 v americkém Middletownu. Vystudoval Rhodeislandskou univerzitu, telekomunikace na univerzitě Golden Gate v San Francisku, absolvoval také studium národní bezpečnosti a strategická studia na Naval War College.

Je bývalým šéfem vojenské rozvědky DIA (2012–2014), v roce 2014 byl penzionován. Je zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Patřil k blízkým poradcům Donalda Trumpa v jeho předvolební kampani, kde se zaměřoval na zahraniční politiku. V minulosti proslul jako břitký kritik administrativy Baracka Obamy.

V době svého působení v Afghánistánu byl vyšetřován za neoprávněné předávání utajovaných informací cizincům. Podle vyšetřovatelů ale jednal „nevědomky“ a postižen nebyl, napsal list The Washington Post.

Po svém nástupu do funkce poradce čelil Flynn kritice za to, že za úplatu přednášel v Rusku a v roce 2015 se zúčastnil večeře za účasti prezidenta Vladimira Putina.

Michael Flynn
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas