Nedosažitelná obnova Sýrie? Podle odhadů by stála 350 miliard dolarů

Horizont ČT24: Obnova Sýrie by stála stovky miliard dolarů (zdroj: ČT24)

V Sýrii platí křehké příměří. Tam, kde zbraně skutečně utichly, teď přišla na řadu otázka obnovy válkou zničené země. Podle prvních odhadů by se mohla vyšplhat až na 350 miliard dolarů. Tak závratná suma je ovšem mimo finanční možnosti Sýrie. Pomoc tak zřejmě bude muset hledat za hranicemi.

Aleppo, kdysi centrum vzdělanosti a obchodu, je jedním z měst, které válka proměnila v ruiny. Z domů zbyly hromady kamení, zničené jsou starověké památky, mešity i kostely. „Jsou to rozsáhlé škody, zničeno je 30 procent města,“ říká ředitel Muzea starožitností v Aleppu Chaled al-Masrí.

Boje mezi armádou a povstalci zničily i historické jádro zapsané na seznam světové dědictví UNESCO, padl i minaret Umajjovské mešity, nejstarší ve městě.

„Neexistuje žádné číslo, které by dokázalo vyjádřit historickou, archeologickou, kulturní ztrátu nebo obchodní dopady,“ uvedl Abdullah al-Dardari z Hospodářské a sociální komise pro západní Asii (ESCWA).

Obnova celé země jde do závratných výšin

Po šesti letech občanské války se postupně obnažuje rozsah devastace v celé zemi. Zatímco rekonstrukce Aleppa se odhaduje na 52 milionů dolarů, na obnovu země bude potřeba 350 miliard dolarů.

Nevím, kdo znovu postaví Sýrii nebo Aleppo, ale měl by to být mezinárodní projekt.
Abdullah al-Dardari
z Hospodářské a sociální komise pro západní Asii (ESCWA)

Západ ale nedá peníze režimu prezidenta Asada, na který uvalil sankce. A jeho spojenci Rusko a Írán nebudou chtít nést obnovu země jen na svých bedrech. Syřané ale už teď potřebují byty, školy, fungující infrastrukturu a služby. Jinak hrozí, že ve válkou rozvrácené zemi propukne nové násilí.