Bílý dům mírní rétoriku: Budování izraelských osad k míru nepřispěje

Nové izraelské osady nestojí míru v cestě, ale také k vyřešení konfliktu pravděpodobně nepomáhají, sdělil Bílý dům. Jeho mluvčí ale dodal, že nejde o oficiální stanovisko k této záležitosti. Izrael staví tisíce bytů na okupovaných palestinských územích.

Předchozí americké vlády se stavěly k židovské výstavbě kriticky. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy.

Trump ale Izraelcům vzkázal, že v něm budou mít většího zastánce než v Obamovi. Mluvil i o přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, což Palestince pobouřilo. „I když si nemyslíme, že existence osad je překážkou míru, budování nových osad či rozšiřování těch stávajících dosažení tohoto cíle asi nepomůže,“ prohlásil nyní mluvčí Bílého domu.

Izraelci to nepovažují za kritiku. Zástupce skupiny reprezentující osadníky „poděkoval Bílému domu za to, že uznal, že osady nejsou překážkou míru“. Podle něj je „přirozené a morální budovat v Judeji a Samaří“, což jsou biblické názvy pro Západní břeh Jordánu.

„Tato izraelská vláda byla zvolena, aby židovskému národu zajistila právo budovat na všech částech území. My musíme respektovat vůli těch, kteří nás za tímto účelem zvolili. Sám Bílý dům nepovažuje osady za překážku míru, jíž také nikdy nebyly. Je z toho třeba vyvodit závěr, že rozšiřování osad není problém,“ podotkla izraelská náměstkyně ministra zahraničí Cipi Hotovelyová.

Netanjahu v souvislosti s evakuací nelegální židovské osady Amona ve středu oznámil, že na Západním břehu vznikne nová osada, která by ji měla nahradit. Půjde údajně o vůbec první novou osadu v oblasti za posledních 25 let. Podle mezinárodního práva jsou přitom nelegální všechny osady.

Vzniknou další tisíce bytů

Izraelské ministerstvo obrany minulý měsíc oznámilo plán výstavby 2500 bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu. Část bytů podle izraelských médií bude v osadě podporované rodinou zetě amerického prezidenta Trumpa Jareda Kushnera.

Palestinské vedení rozhodnutí o další výstavbě označilo za podporu extremismu a terorismu a za překážku pro jakoukoli snahu obnovit mírový proces.

V osadách žije odhadem asi půl milionu Židů. Izrael pokračuje v kontroverzní výstavbě navzdory rezoluci, kterou v prosinci schválila Rada bezpečnosti OSN. Dokument označuje osadnickou politiku za porušování mezinárodního práva. USA, jež na půdě OSN dosud Izrael vždy podporovaly, v tomto případě nepoužily právo veta.

Netanjahu označil rezoluci za „ostudnou“ a oznámil, že židovský stát se jí řídit nebude. V současné izraelské koaliční vládě je mnoho příznivců osad. Ti navrhli zákon, jenž má umožnit nepovolených asi 95 osad zlegalizovat. Bude-li schválen, nebude ovšem použitelný retroaktivně, takže na Amonu se už vztahovat nemůže.

Zákon počítá s tím, že osadníci budou moci využívat palestinské pozemky, i když je nebudou moci vlastnit. Palestincům, kteří prokážou vlastnictví, bude nabídnuta kompenzace. Poslední slovo bude mít nejvyšší soud.