Ohně a kamení. Odpůrci evakuace izraelské osady Amona se střetli s policií

Vygradoval spor o izraelskou osadu Amona (zdroj: ČT24)

Stovky členů izraelských ozbrojených sil se snaží evakuovat čtyřicet židovských rodin z osady Amona na okupovaném Západním břehu Jordánu. Aktivisté zapálili u vstupu do osady ohně a na silnici dali kameny. Při střetech utrpělo 15 lidí zranění a patnáct jich bylo zatčeno. Vyklizení Amony nařídil v roce 2014 nejvyšší soud, protože byla postavena nelegálně na soukromých palestinských pozemcích.

Do Amony dorazila speciálně vycvičená jednotka

Podle rozhodnutí soudu mají být osadníci evakuováni do 8. února. Pro rodiny přijela desítka autobusů. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó už počáteční fáze operace skončila. Nyní bude na řadě kompletní vyklizení osady, aby se na místo nemohl nikdo vrátit.

Armáda v úterý ráno v Amoně rozdávala letáky s 48hodinovou lhůtou, po jejímž uplynutí nebude nikdo vpuštěn dovnitř a nikdo nesmí v osadě zůstat.

Několik rodin s malými dětmi odešlo dobrovolně ještě před zahájením evakuace, jiní obyvatelé osady se ale zabarikádovali ve svých domech, případně se připoutali k těžkým předmětům. Nejméně jedna opuštěná budova shořela, jak ukazují snímky z místa.

„Neodejdeme ze svých domovů dobrovolně. Dostaňte nás ven, pak půjdeme. Toto je pro sionismus černý den,“ prohlásil jeden z osadníků Avichaj Bavaron.

Hlavní přístupové cesty jsou uzavřeny. Asi 200 většinou mladých aktivistů podporujících osady se ale vyšplhalo na kopec postranními cestami. Zapalovali pneumatiky a snažili se ozbrojeným silám příjezd co nejvíc znepříjemnit.

Na silnici například umístili velké kameny nebo rozlili olej. Po bezpečnostních složkách také kameny házeli, ozbrojení ale zřejmě nebyli. I přesto bylo hodně lidí při následných střetech zraněno a další skončili v želízkách.

Je to složitý a smutný den pro Izraelce. Den, kdy byly donucovací orgány požádány o uskutečnění rozhodnutí nejvyššího soudu, který nařídil zničit osadu, již stát pomáhal zakládat, a evakuovat lidi, kteří zde žili dvacet let. I přes tuto bolest apeluji na všechny na vrcholu kopce: nechte policii a bezpečnostní síly dělat svou práci.
Gilad Erdan
izraelský ministr veřejné bezpečnosti

Jednotka poslaná do Amony dostala speciální výcvik. Vojáci se připravovali na konkrétní situace – jako například jak postupovat v případě, když některý z evakuovaných bude příbuzný nebo když osadníci začnou střílet na palestinskou vesnici.

Izraelský vrchní rabín David Lau vyzval občany Amony, aby se vyvarovali násilí. „Evakuace těch rodin vyvolává žal a velkou bolest. Právo je ale třeba respektovat a proti nikomu nelze použít násilí, a už vůbec ne proti bezpečnostním složkám, které pro blaho Izraele pracují ve dne v noci,“ řekl.

Pravicový politik Naftali Bennett, který stojí v čele sionistické strany Židovský domov, v parlamentu prohlásil, že po „bolestné ztrátě“ Amony bude následovat anexe celého Západního břehu. Občany Amony označil za hrdiny.

Osada vznikla v 90. letech na kopci, pod nímž jsou palestinské vesnice. Patří k největším z 95 osad, jež jsou zatím nelegální i z pohledu izraelského práva. Podle mezinárodních zákonů jsou nelegální všechny, protože jsou vybudované na okupovaném území. Celkem v osadách žije více než půl milionu Židů.

Vláda se snažila evakuaci Amony odvrátit. V prosinci se s osadníky dohodla na alternativním plánu, podle nějž může část rodin zůstat poblíž v mobilních domech, které budou umístěny na pozemcích, o něž se zatím nikdo nehlásí.



Toto řešení ale napadli u soudu obyvatelé sousedních palestinských vesnic. Poukázali na to, že vláda rozdělila zabrané parcely na malé celky.

Některé nepatří majitelům, kteří na Západním břehu stále žijí, ale osobám, jež odešly po vzniku Izraele do diaspory. Stát tyto pozemky označuje za opuštěný majetek a hodlá jej dát k dispozici osadníkům. Soud se k petici má teprve vyjádřit, ale armáda evakuaci přesto nařídila už nyní.

Postavíme další tři tisíce domů, oznámil Izrael

Izrael těsně před evakuací Amony oznámil, že postaví pro židovské osadníky na Západním břehu další 3000 nových domovů. Vláda uvedla, že cílem je „návrat do normálního života“. Palestinci tento krok odsoudili a varovali, že izraelská vláda ničí naděje na mír.

Jde už o třetí podobné oznámení ze strany Izraele od chvíle, kdy se stal šéfem Bílého domu Donald Trump, který výstavbu osad podporuje. Prohlásil také, že plánuje přesunout ambasádu do Jeruzaléma, což Palestince pobouřilo.

Ve hře je vládní zákon o legalizaci osad

V současné izraelské koaliční vládě je mnoho příznivců osad. Ti navrhli zákon, jenž má umožnit nepovolené osady zlegalizovat. Bude-li schválen, nebude ovšem použitelný retroaktivně, takže na Amonu se už vztahovat nemůže.

Zákon počítá s tím, že osadníci budou moci využívat palestinské pozemky, i když je nebudou moci vlastnit. Palestincům, kteří prokážou vlastnictví, bude nabídnuta kompenzace. Poslední slovo bude mít nejvyšší soud.