Rakousko zakáže zahalování tváře na veřejnosti

Rakousko zakáže muslimským ženám zahalovat si obličej (zdroj: ČT24)

Rakouská vládní koalice se dohodla na zákazu zahalování obličeje ve veřejných institucích, jako jsou soudy nebo školy. Zvažuje i obecnější zákaz, který by se týkal státních zaměstnanců. Ti by nově nemohli nosit do práce muslimské šátky nebo jiné náboženské symboly.

Zákaz se týká muslimských oděvů - nikábů a burek. „Zavázali jsme se k otevřené společnosti, což předpokládá otevřenou komunikaci. Závoj plně zahalující tvář na veřejných místech to neumožňuje, proto bude zakázán,“ stojí ve vládním prohlášení.

Podle oficiálních odhadů nosí v Rakousku nikáb jen 150 žen, ale opatření by mohlo odradit návštěvníky z oblasti Perského zálivu. Mluvčí vlády navíc rakouským médiím řekl, že zákaz se má vztahovat i na centrum Vídně či lyžařská střediska.

Druhy muslimského zahalování
Zdroj: ČT24

Současná opatření jsou analytiky považována za pokus zvrátit vzestup rakouských nacionalistických a protiimigračních Svobodných, jejichž kandidát Norbert Hofer těsně prohrál nedávné prezidentské volby. Svobodní by dle průzkumů v současné době vyhráli parlamentní volby, ty se ale konají až na podzim 2018.

Centristická koalice složená ze sociálních demokratů a lidovců se minulý týden málem rozpadla, protože se dlouho nedokázala dohodnout na budoucím směřování vlády. Mezi další nově zveřejněné plány patří omezení počtu zahraničních pracovníků, posílení hraničních kontrol a elektronické náramky pro bývalé džihádisty.

Rakousko čelí v posledních letech uprchlické vlně. Na rozdíl od Němců si Vídeň stanovila maximální počet žadatelů o azyl. Loni neměl překročit 37 500 lidí a jen těsně se nenaplnil. Vládní lidovci by limit chtěli ještě snížit, oporu v koalici pro to ale zatím nenašli.

Rakousko je pro mnoho migrantů spíš tranzitní zemí - přesto chce počet přicházejících dál snižovat. „Musíme zvážit, jak zvýšit dobrovolné odjezdy. Domnívám se, že musíme soustředit migranty se zamítnutými žádostmi v táborech a nabídnout jim pomoc s návratem zpět,“ myslí si rakouský ministr obrany Hans-Peter Doskozil.

V Rakousku nyní žije přes půl milionu muslimů. Radikalizace se vláda obává hlavně u druhé generace imigrantů. V zemi v současnosti eviduje několik desítek islamistů.