Restart rakouské vládní koalice: Víc pracovních míst, ale méně pracovníků ze zemí EU

Až 70 000 nových pracovních míst, připojení všech škol k internetu, zákaz úplného zahalování na veřejných prostranstvích a omezení imigrace i přílivu pracovníků z jiných členských zemí Evropské unie. V upravené koaliční smlouvě si tyto cíle vytyčili rakouští sociální demokraté (SPÖ) a lidovci (ÖVP). V zemi je tak minimálně pro tuto chvíli odvrácena možnost pádu vlády a předčasných parlamentních voleb.

Řádné volby jsou v Rakousku plánovány na podzim příštího roku. Kdyby se ale SPÖ a ÖVP nedohodly, museli by voliči jít k volebním urnám už nyní. V takovém případě by podle všeho vyhrála pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Koalice chce v nejbližší době pomoci vytvořit až 70 000 nových pracovních míst. Zaměstnavatelům, kteří zřídí další pracovní pozice, vrátí stát v příštích třech letech polovinu vedlejších mzdových nákladů.

Vláda slibuje, že v rámci EU bude usilovat o omezení přílivu pracovníků z jiných členských zemí, tedy patrně i z České republiky.

Koalice se neshodla na zákonném stanovení horního limitu počtu přijímaných migrantů, který prosazovali lidovci. Zavázala se ale k masivnímu omezení přistěhovalectví, mimo jiné prostřednictvím posílení hraničních kontrol.

SPÖ a ÖVP také zamýšlejí zavést do všech škol širokopásmové a wifi připojení k internetu, a to od roku 2020/2021. Na financování tohoto záměru by vláda ráda spolupracovala se soukromými společnostmi.

Kern a Mitterlehner koalici udrželi
Zdroj: Reuters

Jako první pozměněný koaliční program schválilo předsednictvo SPÖ. Šéf strany a kancléř Christian Kern uvedl, že dokument obsahuje body, které jsou důležité jak pro sociální demokraty, tak pro lidovce. Pro SPÖ jsou jimi podle něj zaměstnanost, pracovní trh a integrace.

O něco později svůj souhlas dalo i vedení ÖVP. Předseda strany, vicekancléř Reinhold Mitterlehner uvedl, že stranické vedení program prostudovalo a považuje ho za pozitivní. Rozhodnutí podle něj bylo jednomyslné.

Koalice na pokraji krachu

Dohodě předcházelo pět dní mimořádně intenzivních jednání. Červeno-černá koalice, vládnoucí od konce roku 2013, se ocitla ve své nejhlubší krizi předminulý týden. Kancléř Kern totiž pohrozil ukončením koaliční spolupráce, pokud vládní strany nedospějí ke konstruktivní dohodě ohledně koaličního programu a neumožní tak obnovit týmovou spolupráci.

Jednou z nejkonfliktnějších otázek byl strop pro příjem žádostí o azyl, na kterém trval zejména lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka – a protože aktualizovaný program strop nezavedl, nebylo do poslední chvíle známo, zda ministr nový plán vládní spolupráce podpoří.

Po poslední schůzi vedení strany ale Sobotka před novináře předstoupil se sdělením, že tak učiní, protože dokument „nese rukopis ÖVP“. „Je to balík, který je velmi důležitý pro bezpečnost obyvatel,“ prohlásil.