100 dní bojů o Mosul: Na východ se vracejí lidé, na západě se chystá ofenziva

Horizont ČT24: 100 dní bojů o Mosul (zdroj: ČT24)

Je to přesně sto dnů, co irácká armáda zahájila boje o Mosul. Zatímco západní břeh je stále pod nadvládou islamistů, a připravuje se tam proto další ofenziva, východ města už vojáci dobyli a postupně se do něj vracejí lidé. Začala tam fungovat i třicítka škol. Větší podporu Iráku mezitím podle premiéra Hajdara Abádího slíbila nová americká vláda.

Tisíce lidí balí v táborech a vracejí se - často do těžce poničených domovů a s vědomím dalšího rizika. Mosul je většinově sunnitský a s pravidelnou armádou postupují Íránem podporované šíitské jednotky.

Místní se tak bojí etnických čistek, ze kterých mohou po čase zase těžit rozprášení islamisté. „Pokud se všechno vrátí k původní politice, za chvíli tu bude nový IS s bojovými zkušenostmi,“ myslí si vojenský analytik Ali Mohamed Rubaj. 

V Mosulu navíc chybí skoro všechno – voda, elektřina, potraviny i léky. Například vojenská nemocnice na předměstí přijímá na 250 lidí denně. Ošetřuje nejen zranění z boje, ale i chronicky nemocné pacienty, třeba ty s těžkým astmatem. „Topili jsme, čím se dalo, když syn dýchal kouř, hodně se mu přitížilo,“ říká Ahmad Ibrahim Mohamed, otec pacienta s astmatem. 

Další šrámy jsou neviditelné. Víc než dva roky krutovlády IS se nejvíc podepsaly právě na dětech, posttraumatické stresové poruchy nejsou nijak výjimečné. „Když přišli bojovníci IS, ptali se, kde jsou policisté, aby jim mohli dát plat. Uvěřil jsem jim a zavedl je za tátou. Uřízli mu hlavu,“ vypráví jedenáctiletý uprchlík Ahmed. 

Ve městě se otevřely první školy

Ve východním Mosulu se už také podle UNICEF otevřelo prvních třicet škol, ve kterých se bude učit šestnáct tisíc dětí. Otevření dalších čtyřiceti se plánuje v následujících týdnech. Pod nadvládou IS byly školy zneužívány k indoktrinaci dětí extremismem, většina dívek je nesměla navštěvovat vůbec. 

Matka s dcerou v mosulské škole
Zdroj: Reuters/Muhammad Hamed

Dalších 13 200 dětí dostává vzdělání v uprchlických táborech mimo město. Celkem uprchlo z Mosulu od zahájení ofenzivy loni v říjnu na 180 tisíc lidí, ale ve východní části se udrželo navzdory bojům 550 tisíc civilistů. Západní část je ve srovnání s východní o něco menší, ale je hustěji obydlená. OSN odhaduje, že pod kontrolou IS se v západním Mosulu nachází asi 750 tisíc lidí.

Děti v mosulské škole
Zdroj: Reuters/Muhammad Hamed

Iráku podle premiéra nabídla zvýšit pomoc nová americká vláda

Zvýšit podporu Iráku navrhla nová americká vláda. S odvoláním na iráckého premiéra Hajdara Abádího to oznámila irácká televize. Abádí také potvrdil, že armáda má zcela pod kontrolou východní část města.

Nový prezident USA Donald Trump označil boj proti Islámskému státu za prioritu své vlády. Americká armáda pomáhá irácké v podobě poradců, cvičitelů a specialistů, USA také velí mezinárodní letecké koalici, která iráckým jednotkám poskytuje leteckou podporu.