Dvacet let od česko-německé deklarace. Hostem Událostí, komentářů bude Václav Klaus

Umožnila oběma zemím nelpět na minulosti a zaměřit se na budoucnost, tvrdí o dokumentu podepsaném před dvaceti lety premiér Bohuslav Sobotka a kancléřka Angela Merkelová. Deklarace měla zahladit historické křivdy s kořeny ve druhé světové válce. Prohlášení v Praze 21. ledna 1997 podepsali tehdejší šéfové vlád Václav Klaus a Helmut Kohl. Právě bývalý premiér a prezident Klaus je hlavním hostem pořadu Události, komentáře, který začíná dnes ve 22:00. Bude hovořit nejen o deklaraci, ale také o brexitu a budoucnosti Evropské unie.

„Podpis česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím vývoji vnímám jako jeden z klíčových okamžiků česko-německých vztahů. Deklarace umožnila uzavřít některé otázky minulosti a otevřela prostor pro rozvíjení spolupráce a budování vzájemné důvěry,“ napsal Sobotka.

Podobně to vidí i Merkelová. „Deklarace prozíravě požadovala, aby se bilaterální vztahy nezatěžovaly složitými otázkami minulosti, ale aby se pohled orientoval do budoucnosti,“ sdělila prostřednictvím svého tiskového oddělení.

Události: Před 20 lety byla podepsána česko-německá deklarace (zdroj: ČT24)

Vášně vyvolaly hlavně pasáže o odsunu

Oba politici naráží na pasáže čtyřstránkové deklarace, v nichž se píše, že spáchané křivdy náležejí minulosti. „Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti,“ stojí v textu, který schválily parlamenty obou zemí.

Především v Česku však politická debata nebyla vůbec jednoduchá – v deklaraci Praha vyjadřuje lítost nad utrpením a křivdami, které nevinným lidem způsobilo poválečné vyhánění i nucené vysídlení sudetských Němců z Československa.

Ve sněmovně tehdy hlasoval proti i dnešní premiér Sobotka a 18 jeho spolustraníků z tehdy opoziční sociální demokracie. Také v Německu se našly dvě desítky poslanců tehdy vládní konzervativní unie CDU/CSU Helmuta Kohla, kteří byli proti.

I to ale podle pozorovatelů ukazuje, jakou cestu Česko s Německem od té doby ušly, protože v žádné ze zemí dnes deklaraci a nutnost dobrých vzájemných vztahů prakticky nikdo nezpochybňuje. „Naše vztahy se Spolkovou republikou Německo mají dnes výjimečnou úroveň,“ je přesvědčen Sobotka. „Němci a Češi se dávno stali dobrými sousedy a blízkými přáteli,“ poznamenává zase Merkelová.

Obě země teď ale spíš než historickým křivdám čelí výzvám novým. „Kdybychom neměli tuto oporu v kvalitních česko-německých vztazích, naše situace by byla mnohem složitější. Pro Německo je velmi důležité vycházet dobře se sousedy a s celou Evropou,“ tvrdí bývalý český ministr zahraničí Josef Zieleniec.

Jeho tehdejší protějšek Klaus Kinkel ale varuje před poškozením česko-německých vztahů kvůli sporům ohledně migrace. Za způsob, jakým se k ní postavili, kritizuje politiky v Berlíně i Praze. „To, co jsme zde nepochopili, a to říkám zcela upřímně, že Česká republika kategoricky odmítla plánované kvóty, i když by to pro vaši zemi neznamenalo příliš mnoho uprchlíků,“ říká Kinkel. Důraz na spolupráci a jednotu Evropy zůstává i 20 let po podpisu dohody někdejšímu šéfovi německé diplomacie vlastní.