Trumpův poradce měl být v čilém kontaktu s Moskvou. V den, kdy Obama vyhostil ruské diplomaty

Vláda odcházejícího prezidenta Baracka Obamy ví o častých kontaktech Michaela Flynna, hlavního bezpečnostního poradce Donalda Trumpa, s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. S odvoláním na vysoce postavený vládní zdroj to oznámila agentura AP a potvrdil to i list The Washington Post.

Jeden z kontaktů poradce Michaela Flynna s ruským velvyslancem se podle AP uskutečnil v den, kdy Obama z USA vyhostil 35 ruských diplomatů kvůli skandálu s údajnými hackerskými útoky na USA řízenými Moskvou. Podle deníku The Washington Post dokonce Flynn ten den s velvyslancem několikrát telefonoval.

Trumpův štáb Flynnovy kontakty potvrdil s tím, že oba muži spolu hovořili ještě před zprávou o vyhoštění diplomatů. Předmětem besedy prý byl možný telefonát mezi Trumpem a Vladimirem Putinem po prezidentské inauguraci plánované na 20. leden.

Den po zprávě o vyhoštění ruských diplomatů Kreml oznámil, že krok ponechá bez reakce. Trump Moskvu za zdrženlivost pochválil. „Pokud Flynn odradil Rusy od odvetného kroku, je to možná dobrá zpráva. Ale potřebujeme znát fakta,“ konstatoval washingtonský list.

Při své čtvrteční tiskové konferenci, první po volbách, se Trump dotazu na kontakty svého štábu s Rusy vyhnul, upozornil The Washington Post.

Tučný honorář od Rusů

Penzionovaný generál Flynn se netají sympatiemi k Rusku. Velký ohlas vzbudila jeho kontroverzní návštěva Ruska v srpnu 2015, v jejímž rámci pronesl řeč na galavečeru státem financované televize Russia Today, nástroje kremelské propagandy. Po skončení projevu seděl v průběhu večera u stolu hned vedle prezidenta Putina.

Jak později přiznal v rozhovoru pro The Wasington Post, za své vystoupení byl „velmi dobře zaplacen“ a Russia Today přirovnal k CNN.

Zpravodaj ČT Martin Řezníček měl na podzim loňského roku možnost s Flynnem hovořit o intenzitě jeho vazeb na Rusko. „Odpověděl, že nemá bližší vztahy s Ruskem než kdokoliv jiný a že jen chce, aby se Putin a Trump spolu blíž bavili a nepodnikali proti sobě třeba hackerské útoky,“ připomněl Řezníček.

Narodil se v prosinci 1958 v americkém Middletownu. Vystudoval Rhodeislandskou univerzitu, telekomunikace na univerzitě Golden Gate v San Francisku, absolvoval také studium národní bezpečnosti a strategická studia na Naval War College.

Je bývalým šéfem vojenské rozvědky DIA (2012–2014), v roce 2014 byl penzionován. Je zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Patřil k blízkým poradcům Donalda Trumpa v jeho předvolební kampani, kde se zaměřoval na zahraniční politiku. V minulosti proslul jako břitký kritik administrativy Baracka Obamy.

V době svého působení v Afghánistánu byl vyšetřován za neoprávněné předávání utajovaných informací cizincům. Podle vyšetřovatelů ale jednal „nevědomky“ a postižen nebyl, napsal list The Washington Post.

Po svém nástupu do funkce poradce čelil Flynn kritice za to, že za úplatu přednášel v Rusku a v roce 2015 se zúčastnil večeře za účasti prezidenta Vladimira Putina.

Michael Flynn
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas