Putin na nekonečné tiskové konferenci pochválil volbu Trumpa a vysvětloval propad ekonomiky

Záznam Putinova vystoupení na výroční tiskové konferenci (zdroj: ČT24)

Nikdo kromě Ruska nevěřil ve vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Trump přesně odhadl nálady společnosti, demokraté prohráli na všech frontách. V Moskvě na bilanční tiskové konferenci to prohlásil prezident Vladimir Putin. Volby podle něj ukázaly, že představy americké veřejnosti o světě jsou „v souladu s tradičními hodnotami Ruska“. Putin při své 12. výroční tiskové konferenci hovořil s novináři téměř čtyři hodiny. V sále moskevského Mezinárodního obchodního střediska bylo kolem 1500 žurnalistů z Ruska i ze zahraničí.

Rusko je silnější než jakýkoli potenciální agresor.
Vladimir Putin

Demokratické straně, jejíž kandidátka Hillary Clintonová ve volbách neuspěla, Putin doporučil naučit se prohrávat důstojně. „Nynější vláda USA se snaží své neúspěchy svést na vnější faktory, má ale vlastní problémy,“ upozornil šéf Kremlu. S novou Trumpovou vládou chce Rusko rozvíjet pracovní, konstruktivní vztahy, uvedl Putin.

Události, komentáře k Putinově výroční tiskovce (zdroj: ČT24)

V souladu s tímto jeho konstatováním se vyjádřil náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov, když Trumpa označil za lepšího partnera k vyjednávání než dosluhujícího Baracka Obamu. Trump podle Gatilova totiž nikdy nepodmínil řešení syrské krize odstraněním prezidenta Bašára Asada. „Pro nás to znamená, že má více prostoru pro taktizování než současná Obamova vláda,“ citovala Gatilova agentura Interfax.

Prezident rovněž okomentoval obvinění na adresu Moskvy, že stojí za útoky hackerů na servery amerických politických stran během volební kampaně. Původce těchto útoků podle Putina není důležitý. Podstatné prý je, že hackeři oznámili světu „pravdu o manipulacích veřejným míněním v USA“.

Události: Putin chce zlepšit rusko-americké vztahy (zdroj: ČT24)

Ve vánočním poselství se šéf Kremlu vyslovil pro zlepšení rusko-amerických vztahů a posílení vzájemné spolupráce na mezinárodní scéně na kvalitativně novou úroveň v zájmu světové bezpečnosti a stability.

Putin novinářům sdělil, že Rusko výrazně modernizuje své strategické jaderné prostředky a obdobné kroky USA ho nepřekvapují. Prezident tak reagoval na čtvrteční twitterový vzkaz zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, že Washington musí posílit a rozšířit svůj jaderný potenciál. Rusko je silnější než jakýkoli potenciální nepřítel, upozornil šéf Kremlu. Je prý překvapen, že toto konstatování někoho znepokojuje.

Platné smlouvy o omezení zbrojní výroby Rusko neporušuje, poznamenal Putin. Oznámil, že na obranu letos vláda uvolnila 4,7 procenta hrubého domácího produktu, v příštím roce to bude 4,3 procenta, v roce 2019 se plánují výdaje ve výši 2,8 procenta HDP.

Ruský prezident zkritizoval americké demokraty (zdroj: ČT24)

V jednání o Donbasu se má pokračovat

Jednání o Ukrajině na základě normandského formátu (čtyřky Německo, Francie, Ukrajina a Rusko) není příliš účinné, ale je prý třeba ho podpořit, jiné k dispozici není. Podle Putina by se proto normandský formát neměl rozpadnout. „Jestli tento nástroj ztratíme, situace bude degradovat, což si nikdo nepřeje,“ varoval Putin.

Kyjev by se podle názoru ruského prezidenta měl zamyslet nad tím, že v Donbasu považují ukrajinskou armádu za okupační. Zároveň šéf Kremlu podpořil úsilí Ukrajiny zajistit si bezvízový styk s Evropskou unií. Upozornil přitom, že Ukrajinci by měli mít v EU zajištěnou možnost pracovat, protože jinak ztratí sociální zajištění.

Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci
Zdroj: Reuters/Sputnik/Alexej Družinin

Pokud jde o vztahy s Evropskou unií, Moskva stojí o to, aby její protějšek hovořil jedním hlasem. Nebude-li tomu tak, budeme jednat s jednotlivými partnery, řekl Putin. O míře centralizace EU musejí Evropané rozhodnout sami, dodal.

Atentát na velvyslance rusko-tureckým vztahům neublíží

Pondělní útok na ruského velvyslance v Ankaře Andreje Karlova byl podle Putina „atentátem na rusko-turecké vztahy“, který ale vztahy Ruska s Tureckem nepoškodí. Ukázal nicméně, že extremisté v Turecku pronikli do silových struktur.

Turecko sehrálo spolu s Ruskem a Íránem významnou roli při osvobození syrského města Aleppo, přiznal Putin. Evakuace obyvatel východní části města by bez jejich součinnosti „a bez dobré vůle syrského prezidenta Bašára Asada“ nebyla možná, upozornil.

Příštím krokem k urovnání syrské krize by podle Putina měla být smlouva o příměří platná pro celé území Sýrie. Írán, Turecko i Asad podle něj souhlasí s tím, že místem budoucího jednání o Sýrii bude v polovině ledna kazašská metropole Astana.

Značnou část tiskové konference prezident tradičně věnoval vnitřním hospodářským a sociálním problémům Ruska. Oznámil, že v roce 2015 zaznamenal hrubý národní produkt země pokles ve výši minus 3,7 procenta.

Záporné hodnoty bude dynamika HDP sice vykazovat i letos, odhady se ale pohybují jen kolem minus poloviny procenta. Inflace dosáhne letos hranice 5,5 procenta. Deficit rozpočtu je podle ruského prezidenta „přijatelný“ ve výši 3,7 procenta. 

Výroční projev Vladimira Putina (zdroj: ČT24)

Ruský stát prý doping nepodporuje

V otázce obřího dopingového skandálu ruských sportovců Putin odmítnul jakékoliv zapojení ruského státu. Zdůraznil, že Rusko nikdy nevytvářelo a nebude vytvářet žádný státní systém podpory dopingu ve sportu. Připustil ale, že problém dopingu v zemi existuje. Zároveň zopakoval, že sport by se měl oddělit od politiky.

  • Vyšetřovací komise WADA postupně zveřejňuje zprávu o státem podporovaném dopingu v ruském sportu. Z něj podle vyšetřovatele WADA Richarda McLarena těžilo v letech 2011 až 2015 více než tisíc sportovců.