Hon na nového podezřelého: Razie zatím bez úspěchu

Útok v Berlíně: Podezřelý je mladý Tunisan (zdroj: ČT24)

Tunisan pobývající v Německu zhruba rok a půl - bez azylu, zato s kontakty na islamisty. Policie má profil muže, kterého podezřívá ze zapojení do pondělního útoku v centru Berlína. Dva byty v hlavním městě se staly cílem večerní razie, hledaného muže ale komando nenalezlo. Vyšetřovatelé pátrají nejen v metropoli, ale třeba i v azylovém středisku v Emmerichu na západě Německa, kde Tunisan Anis Amri nějakou dobu žil.

Při pondělním atentátu, k němuž se přihlásil Islámský stát (IS), zemřelo dvanáct lidí, další desítky utrpěly zranění, jeden je ve vážném stavu. Pohřešují se dvě cizinky z Itálie a Izraele, jejich příbuzní se obávají, že jsou mezi oběťmi. Zraněné navštívil v nemocnici prezident Joachim Gauck.

Gauck: Bude trvat dlouho, než se zranění zotaví i psychicky (zdroj: ČT24)

Druhý pokus

Policisté našli v kabině kamionu dokumenty mladého Tunisana, po němž nyní pátrají po celém Německu. Jiného muže policie ve středu krátce zadržela, o pachatele ale nešlo. Třiadvacetiletého Pákistánce nakonec musela propustit pro nedostatek důkazů. Svědek, který ho pronásledoval, ho totiž neviděl vystupovat z kamionu, který vjel do davu. Podezřelý muž od začátku vinu odmítal. 

„Nevíme, jestli jde jen o jednoho pachatele. Zatím jsme nenašli zbraň. To znamená, že stále platí vysoký stupeň ohrožení a vyšetřování prověřuje všechny možnosti,“ konstatoval šéf německé kriminální policie Holger Münch.

Útočník se zřejmě zmocnil polského kamionu někdy v pondělí po třetí hodině, kdy řidič naposledy hovořil se svou manželkou. Na těle Poláka se našly i rány nožem, z čehož vyšetřovatelé usuzují, že se v kabině zápasilo.

Podle bulvárního deníku Bild je možné, že Polák sedící na místě spolujezdce v poslední chvíli stočil útočníkovi volant, aby vůz nepřejel ještě víc lidí. Kamion trhem neprojel přímo, ale po 60 až 80 metrech skončil na silnici vedoucí po jeho okraji. Z pitvy prý vyplynulo, že byl zastřelen až poté, co se kamion zastavil.

Po útoku zesílila bezpečnostní opatření v Berlíně i v dalších městech. Okolo vánočních trhů vyrostly bariéry, ve středu už ale otvírají své brány. Na zasažený trh na západě Berlína by se měli návštěvníci dostat ve čtvrtek.

„Je správné mít oči otevřené - být za této situace v pozoru. Ale na veřejných místech se můžete pohybovat bezpečně. Panika není třeba,“ konstatoval starosta Berlína Michael Müller. Ministerstvo spravedlnosti nyní přišlo s tím, že chce rozšířit sledování nebezpečných a odsouzených islamistů pomocí elektronických náramků.

Některé památky byly na počest obětí nasvětleny v německých barvách: 

Strach nemám, říká Češka žijící v Berlíně

Češka Zuzana Irglová, která ve městě bydlí, si ale myslí, že Berlín se bude snažit zachovat klid. „Strach nemám. Do Berlína jsem se přestěhovala proto, že je to hodně tolerantní a otevřené město. Nemyslím si, že by tu lidé propadali panice. Zažila jsem to samé v Paříži, kde jsem žila minulý rok, a myslím, že tam ta reakce byla opravdu diametrálně odlišná,“ podotkla překladatelka.

Útok město žádným způsobem neparalyzoval. Berlín žil i včera svým běžným životem. Lidé chodili do práce, děti do školy, večer do hospod. Každý strach a obavy řeší individuálně.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Zabezpečení předvánočních akcí bude po útoku v Berlíně intenzivnější i jinde ve světě, například v Rakousku, Itálii nebo ve Spojených státech. 

Třeba německé úřady ve středu oznámily, že registrují 549 islamistů, kteří mohou představovat vážné nebezpečí. Z nového průzkumu vyplynulo, že navzdory útoku v Berlíně považuje 80 procent Němců svou zemi za bezpečnou. Zároveň ale každý desátý ze strachu nenavštíví velké veřejné akce.

„Míra ohrožení je stabilně vysoká. Islámský stát mění taktiku. Tím, jak se mu zmenšuje území v Iráku a Sýrii, tak chce své aktivity částečně převést na starý kontinent. Spousta evropských bojovníků IS se vrací do Evropy a někteří asi bohužel budou odhodláni pokračovat v boji,“ upozornila analytička Irena Kalhousová.

Evropané s tím ale podle ní začínají počítat, i když stále ještě nejsou úplně ochotni se omezovat. „Žila jsem sedm let v historii, člověk si zvykne na omezení, už to ani tak nebere, že neustále ukazujete tašky při vstupu do supermarketu nebo restaurace, každá veřejná akce, kam přijde hodně lidí, je ostře hlídaná. Je to ale samozřejmě určité omezení svobody,“ poznamenala Kalhousová.

EU chce lépe stopovat finanční toky terorismu. Plány představila Jourová (zdroj: ČT24)