Při útoku v Jordánsku zahynulo deset lidí, včetně kanadské turistky

Ozbrojené komando napadlo v neděli na jihu Jordánska tamní policejní stanici a zabilo deset lidí. Mezi mrtvými je kanadská turistka, sedm policistů a dva místní občané. Dalších 27 osob utrpělo zranění. Většinou jde opět o policisty či náhodné kolemjdoucí. Bezpečnostní složky později oznámily, že zásah proti komandu je u konce a o život přišli „čtyři terorističtí psanci“, u nichž byly objeveny sebevražedné pásy, zbraně a velké množství výbušnin.

Incident se stal ve městě Karak, kde útočníci napadli policejní hlídky, než uprchli na zdejší historický hrad a opevnili se v něm. Policie komando postupně likvidovala.

Hojně navštěvovanou památku z období křížových výprav příslušníci bezpečnostních složek na závěr operace prohledali, jestli se v ní ještě některý z pachatelů neukrývá. Město Karak leží asi 110 kilometrů jižně od Ammánu. 

Zatím není jasné, kdo byli útočníci. K útoku se doposud nikdo nepřihlásil. V době incidentu v pevnosti uvázli další turisté, ale policie je vyvedla do bezpečí. Nepotvrdily se spekulace, že byli drženi jako rukojmí.

Podobné útoky nejsou v Jordánsku běžné

Jordánsko je zapojeno do koalice, která bojuje proti Islámskému státu (IS) v sousední Sýrii a Iráku. Američané dříve v Jordánsku cvičili skupinu syrských rebelů.

Podobné útoky jsou nicméně v Jordánském království výjimečné. IS ale již dříve pohrozil, že jordánské hranice „zbourá“. V červnu se radikálové přihlásili k sebevražednému atentátu na hranici se Sýrií, při němž zemřelo šest pohraničníků.