U autobusu v Turecku vybuchla nálož, nepřežilo 13 vojáků

Při atentátu na ve středotureckém městě Kayseri přišlo podle oznámení turecké armády o život 13 osob. Dalších 55 lidí je v nemocnici. Uvedl to ministr vnitra Süleyman Soylu. Guvernér provincie Kayseri řekl, že šlo o teroristický útok na autobus s vojáky. Ruský prezident Vladimir Putin nabídl další spolupráci v boji proti terorismu.

Nálož vybuchla v sobotu ráno u areálu univerzity v Kayseri. Autobus zastavil na červenou na křižovatce a v té chvíli se k němu podle turecké televize NTV přiblížilo auto a explodovalo. V autobusu byli podle vicepremiéra Veysiho Kaynaka kromě civilistů také vojáci, kteří nebyli ve službě a měli volný den. 

Na místo okamžitě přijely sanitky. Původní zprávy hovořily pouze o zraněných. Později ale turecká televize NTV s odvoláním na armádní zdroje uvedla, že při výbuchu zahynulo 13 vojáků. Armáda nevyloučila, že byli zraněni i civilisté. 

Z 55 zraněných se dvanáct nachází na jednotce intenzivní péče, dalších šest osob je v kritickém stavu. Soylu tedy nevylučuje, že počet obětí může ještě vzrůst. 

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho ve svém prohlášení připsal „separatistické teroristické organizaci“. Toto označení Erdogan často používá v souvislosti se Stranou kurdských pracujících (PKK), která je ve Spojených státech, Evropské unii a v Turecku považovaná za teroristickou skupinu. Sobotní útok podle Erdogana není závislý na dění i v Iráku a Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal Erdoganovi telegram a uvedl v něm, že Moskva je připravena zvýšit spolupráci v boji proti terorismu. Vyjádřil také soustrast a sdělil, že reakcí na takové akce by měl být ještě rozhodnější boj proti extremistům.

Nedávný útok v Istanbulu nepřežilo 44 lidí

Vicepremiér Kaynak sobotní útok přirovnal k tomu v Istanbulu, který byl spáchán před stadionem klubu Beşiktaş. „Pumový útok se svým stylem podobá útoku na Beşiktaş,“ řekl Kaynak.

K atentátu v Istanbulu se hlásí radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Byl cílen na policisty, jichž bylo mezi oběťmi 36. Celkem zahynulo 44 osob, dalších 150 bylo zraněno. Police pak při raziích po celém Turecku zatýkala osoby podezřelé z vazby na kurdské separatisty.

Vydáno pod