Boje o Aleppo jsou u konce, rebelové opustili své pozice

Události: Rebelové ztratili syrské Aleppo (zdroj: ČT24)

Bitva o Aleppo se chýlí ke konci. Povstalci se stáhli ze všech šesti důležitých čtvrtí, které dosud ovládali, a zůstávají pouze na jednom malém území. Oznámil to šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán. Syrská státní televize tvrdí, že režimní síly se spojenci kontrolují již 99 procent města. Ani pád Aleppa ale rebely nezastaví v cestě za jejich cílem – tedy svržením Asadova režimu, zdůraznil představitel povstalecké opozice Rijád Hidžáb.

Syrský generál Zaíd Sálih ráno potvrdil, že boje o Aleppo pokročily do finální fáze. „Bitva ve východním Aleppu by měla brzy skončit. Rebelové už nemají příliš času. Buď se vzdají, nebo zemřou,“ řekl. Poslední zprávy mluví o tom, že 98 procent území kontrolovaného povstalci od roku 2012 už dobyl zpět Damašek.

Tisíce lidí prchaly před boji

Provládní jednotky nejprve v noci dobyly čtvrť Šajch Saíd na jižním okraji oblasti držené rebely. Ze Šajch Saídu uprchlo nad ránem asi 3500 civilistů, uvedla oficiální syrská tisková agentura SANA.

Postupně přicházely zprávy o dobytí dalších povstaleckých čtvrtí, včetně části Sálihín, Karam Daadaa a Bustán al-Kasr, která leží jihozápadně od Starého Města a která patří k nejvíce opevněným.

Armáda dosáhla postupu díky intenzivním náletům, které obnovila o víkendu po krátkém příměří, jež mělo umožnit civilistům bezpečný odchod z povstaleckých čtvrtí. Reportér agentury Reuters potvrdil, že vládní jednotky bombardovaly části Aleppa držené rebely celou noc.

Bohužel jsme si už přivykli na válku a zmar, ale nesmíme zapomenout, že Sýrie je zemí oplývající dějinami, kulturou a vírou. Nemůžeme připustit, aby to zničila válka, která je směsicí zvůle a lživosti. Vyzývám všechny, aby se zasadili o přijetí civilizovaného rozhodnutí.
František
Papež

Rebelové se prý vzdávají po stovkách

Podle civilistů to v těchto oblastech vypadalo jako soudný den. „Povstalci se zcela zhroutili, bitva o Aleppo se blíží ke konci,“ uvedl  šéf SOHR Rahmán, jehož organizace sleduje dění v Sýrii z Británie prostřednictvím sítě informátorů. 

„Tlak syrské armády a Ruska ze vzduchu je silný a finanční zdroje povstalců se začaly vyčerpávat, protože už to není marketingově tak vděčné téma jako ještě před několika lety, kdy se jim dařilo dostávat ze zahraničí poměrně dobré zdroje,“ vysvětluje Josef Kraus z Masarykovy univerzity, proč rebelové začali prohrávat.

„Nyní spousta aktérů, která je dříve podporovala, vnímá situaci v Sýrii jako hodně problematickou. Není jasné, kam zbraně a finance putovaly. Zejména po vzniku Islámského státu měly povstalecké skupiny těžký život,“ dodal Kraus.

Rebelové během posledních hodin ztratili většinu území a začali se hromadně vzdávat vládním jednotkám. Syrská armáda to popsala jako „velký kolaps morálky teroristů“.

Na začátku vládní ofenzivy bojovalo ve městě asi 8000 rebelů. „Část povstalců přešla do západní části. To jsou dle mého odhadu domácí Syřané, nejsou to radikálové. Ti, kteří se hlásí k bývalé frontě An-Nusra, se pravděpodobně pokusí probojovat pryč, protože tuší, že by s nimi syrská vláda naložila velmi špatně,“ okomentoval situaci editor ČRo Plus Pavel Novotný.

„Syrská vláda podle různých zpráv nakládá špatně i s lidmi, kteří se vzdali dobrovolně, především s muži. Někteří povstalci se možná také pokusí infiltrovat mezi obyvatele města, cizincům se to ale bude kvůli dialektu dařit těžko,“ poznamenal novinář.

Podle ruského ministerstva obrany opustilo město od začátku bitvy už sto tisíc lidí. Někteří vypovídají, že je povstalci nechtěli pustit. „Chtěl jsem odejít s dětmi už před dvěma týdny, ale rebelové na mě vystřelili a řekli mi: ‚Ty zmetku, ty se chceš přidat k režimu?',“ citovala televize CNN jednoho z místních Syřanů.

Do Sýrie dorazila v pondělí v pořadí už pátá česká humanitární pomoc. Sušené mléko, dětské hračky, ale i defibrilátory či přístroj na dialýzu bude tamní Červený půlměsíc distribuovat vysídlenému obyvatelstvu, včetně tisíců uprchlíků z Aleppa.

Pokud padne Aleppo, syrský režim bude držet symbolicky dvě nejdůležitější města v zemi – tedy Damašek jako hlavní město a Aleppo jako druhé největší město a zároveň obchodní centrum. Pokud do ní nevstoupí někdo zvenčí, válka se pravděpodobně chýlí ke konci.
Pavel Novotný
editor ČRo Plus

Žádné ústupky nečekejte, vzkazuje do Damašku představitel opozice

Dobytí Aleppa by bylo pro syrského prezidenta Bašára Asada po téměř šesti letech bojů velkým vítězstvím. Zástupce protiasadovské opozice Hidžáb ale odmítl, že by opozice po pádu Aleppa slevila ze svých požadavků.

„Pokud si Asad a jeho spojenci myslí, že vojenský postup v některých oblastech bude znamenat, že budeme dělat ústupky, pak říkám, že se to nestane. Nebudeme dělat žádné ústupky,“ řekl po setkání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Opozice podle něj stále požaduje opravdový politický proces na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN, které předpokládají v Sýrii přechod k demokracii. Hidžáb je hlavním koordinátorem opoziční vyjednávací komise (HNC). To je opoziční skupina, která se účastnila mírových rozhovorů pod záštitou OSN v Ženevě. Jednání ale skončila bez výsledku.

Západ opakovaně označuje jednání Asadova režimu a Moskvy za válečné zločiny. „Američané a Rusové jsou povinni dosáhnout dohody o příměří. Když teď není možné docílit komplexního politického řešení, musí být zaprvé doručena humanitární pomoc civilistům. Zadruhé vyjednány přestávky v bojích, které vyústí v příměří, a zatřetí musí být ti, kteří jsou zodpovědní za zločiny proti lidskosti, předvedeni před soud,“ konstatoval šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. 

K otevření humanitárního koridoru dnes znovu vyzval francouzský prezident François Hollande. Papež František v této souvislosti vyzval Asada k zajištění ochrany civilistů. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault obvinil Rusko z toho, že na jednu stranu tvrdí, že vyjednává o příměří, ale na druhou stranu dál pokračuje v boji. Ayrault prohlásil, že ruským cílem je udržet Asada u moci.

Ztráta Palmýry ve prospěch IS? USA nespolupracují, tvrdí Kreml

Zatímco u Aleppa syrská armáda hlásí úspěchy, o jiné symbolické území ale naopak přišla. Když historickou Palmýru na jaře osvobodila z rukou Islámského státu, na oslavu vítězství přijel zahrát symfonický orchestr z Petrohradu.

Teď se teroristická organizace chlubí, že má město opět ve své moci. Moskva už oznámila, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby radikály společně se syrskou armádou z Palmýry vytlačila. Hlavním důvodem úspěchu islamistů je podle Kremlu nedostatečná spolupráce ze strany Spojených států a dalších zemí. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyjádřil podle agentury AP názor, že útok na Palmýru byl zorganizován koalicí vedenou USA s cílem odvrátit pozornost od situace v Aleppu, respektive proto, aby „bandité“ v Aleppu získali oddechový čas.

Terčem intenzivních leteckých útoků se brzy ráno stala oblast ovládaná islamisty v provincii Hamá. „Od začátku ofenzivy IS v Palmýře (minulý týden) je region terčem opakovaného bombardování,“ uvedl podle agentury AFP šéf SOHR Rahmán. Zemřelo údajně přes padesát civilistů.

  • Světová média většinou neupřesňují, kdo jsou rebelové bojující v Aleppu, situace v oblasti je totiž nepřehledná. Podle dřívějších informací k nim patří seskupení s názvem Dobytí Aleppa, kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu, tak radikálnějších.
  • V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí , která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je syrský režim.