Jihokorejská prezidentka se kaje, po masivních protestech zvažuje odchod

Bez komentáře: Protesty proti jihokorejské prezidentce (zdroj: ČT24)

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje oznámila, že odstoupí, pokud parlament přijde s plánem bezpečného předání moci. Její demisi žádaly statisíce lidí. Prezidentka měla nechat svou poradkyni ovlivňovat politická rozhodnutí, z nichž pak měla zisk. Několikrát se omluvila a prohlásila, že jí aféra „zlomila srdce“. Opozice ale zvažuje impeachment.

Jihokorejský parlament má v pátek diskutovat o možném zahájení impeachmentu, opozice ale naléhala na prezidentku, aby rezignovala dříve, než kauza dojde až do tohoto bodu.

Pak Kun-hje pak v televizním projevu uvedla, že nechá svou budoucnost na parlamentu, včetně možného zkrácení funkčního období. Nechce ale, aby v zemi vzniklo mocenské vakuum.

Zákonodárcům prezidentka vzkázala, aby přišli s opatřeními, která by minimalizovala případný chaos ve správě země. „Ještě jednou se omlouvám národu za svou neupřímnost,“ řekla. Mluvčí opoziční Demokratické strany si ale myslí, že jde o trik. Připomněl, že „lidé žádají okamžitou rezignaci, ne přehazování odpovědnosti na parlament“. 

„Jde o politický kalkul z obou stran. Pokud by prezidentka rezignovala, nebo by ji parlament poslal před soud, tak by se musely volby konat do 60 dnů, během nichž vládu povede premiér. Což znamená, že strany by měly poměrně krátkou dobu na to, aby se ohlédly po kandidátech,“ konstatovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Analytici se proto domnívají, že partaje naopak budou chtít získat čas. „Tím pádem může trvat měsíce, než se parlament shodne na exitové strategii pro prezidentku, která na tom ve výsledku také vydělá, protože čas získá i ona,“ dodala Šámalová.

Skandál se točí kolem důvěrnice prezidentky Čche Son-sil, jež čelí podezření, že zneužívala vztahu s Pak Kun-hje k vlastnímu obohacení. Jihokorejské státní zastupitelství už poradkyni obvinilo a oznámilo, že existuje podezření, že prezidentka je spolupachatelkou.

Prokuratura začala v této souvislosti chystat prezidentčin výslech. Do korupční aféry měly být zapleteny i přední jihokorejské firmy jako Lotte nebo Samsung.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podpora jihokorejské hlavy státu u veřejnosti se v souvislosti se skandálem propadla na pět procent. Nejhůře si prezidentka stojí u mladých lidí mezi 19 a 29 roky. Kromě korupčních obvinění roste i nespokojenost lidí kvůli ekonomické situaci v zemi.

Podle organizátorů protestních akcí o víkendu demonstrovalo v Soulu 1,3 milionu lidí a dalších půl milionu demonstrantů vyšlo do ulic v jiných jihokorejských městech. Policejní odhad počtu účastníků shromáždění proti prezidentce je tradičně menší: zhruba 260 tisíc lidí.