Orbán dostal pozvání do Spojených států. Trump je podle něj otevřený člověk

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek po telefonu mluvil s budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem a dostal pozvání na návštěvu Spojených států. Orbán uvedl, že mu dal Trump také najevo, že „vysoce smýšlí“ o Maďarsku. Pozice Budapešti se tak podle něj s příchodem republikánského prezidenta výrazně zlepšila.

Viktor Orbán, maďarský pravicový politik a předseda strany Fidesz, která je nejsilnější v maďarském parlamentu, Trumpovi řekl, že ve Washingtonu dlouho nebyl, protože jej považovali za „černou ovci“.

Maďarský předseda vlády po svém návratu k moci v roce 2010 byl často kritizován různými americkými představiteli za oslabování demokratických kontrolních mechanismů. 

Myslím, že Amerika teď bude mít prezidenta, který není ideologicky omezený. Je to otevřený člověk, který se mnohem více zajímá o úspěch, výkonnost a výsledky než o politické teorie.
Viktor Orbán

Orbán Trumpovi gratuloval mezi prvními

Orbán jako jeden z mála evropských politiků přímo podpořil republikánského kandidáta na funkci amerického prezidenta už v červenci. Uvedl, že jsou mu blízké Trumpovy názory na kontrolu migrace.

Po vítězství ve volbách také Trumpovi pogratuloval jako jeden z prvních evropských politiků. „Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije,“ napsal na Facebooku.