Soud potvrdil doživotí pro dva vysoké vůdce Rudých Khmerů

Kambodžský vrchní soud potvrdil doživotní vězení pro dva z nejvyšších dosud žijících vůdců totalitního režimu Rudých Khmerů, kteří jsou zodpovědní za smrt několika milionů lidí. Podle rozhodnutí je verdikt soudu podporovaného OSN z roku 2014 „přiměřený“ vzhledem k závažnosti trestných činů a úloze obou obžalovaných, jimiž jsou pětaosmdesátiletý bývalý premiér Khieu Samphan a devadesátiletý hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea.

Oba muži, kteří byli odsouzeni na doživotí za zločiny proti lidskosti, seděli při čtení dlouhého verdiktu netečně, uvedla agentura AP.

Nuon Chea a Khieu Samphan vinu popírají. Trvají na tom, že jednali v zájmu
Kambodže a její ochrany před útočníky a že o masovém zabíjení lidí nevěděli. „Chtěli jsme zabránit tomu, aby se Kambodža stala sluhou jiných zemí. Chtěli jsme ji vybudovat jako čistou a nezávislou společnost a vyhnout se zabíjení i genocidě,“ prohlásil Nuon Chea.

Alespoň malá satisfakce přeživším i rodinám obětí

Fakta však jasně hovoří proti vůdcům revoluce. Poté, co v dubnu 1975 Rudí Khmerové převzali moc, začali usilovat o vytvoření zemědělské společnosti bez peněz i městských obyvatel. Během několika dní tak přinutili zhruba dva miliony obyvatel Phnompenhu vyklidit hlavní město. Ty, kdo odmítli odejít, vojáci zastřelili.

„Pevně věříme, že potvrzení rozsudku přinese alespoň částečnou úlevu vaší bolesti a vašemu utrpení,“ vzkázal přeživším teroru vicepremiér Sok An.

David Scheffer, vyslanec generálního tajemníka OSN u tohoto soudního tribunálu, se nechal slyšet, že rozsudek by měl zajímat také vedoucí představitele KLDR nebo Islámského státu. „Spravedlnost na mezinárodní úrovni neustupuje do pozadí, naopak jde dopředu,“ dodal Scheffer. 

  • Za vlády Rudých Khmerů, která se v letech 1975 až 1979 opírala o směsici maoismu a nacionalismu, přišly o život v důsledku vyčerpání, hladu, nemocí, mučení nebo poprav více než tři miliony Kambodžanů, tedy čtvrtina tehdejší populace. Vůdce Rudých Khmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.