Z Mosulu prchly desítky tisíc lidí. V ulicích probíhají přestřelky mezi islamisty a vojáky

Szántó: Situace v Mosulu je nepřehledná (zdroj: ČT24)

Kvůli bojům o Mosul muselo opustit svůj domov už víc než 68 000 Iráčanů. Ofenzivu na baštu radikálů z Islámského státu zahájila irácká armáda před sedmi týdny. Islamisté město obsadili v roce 2014. Prodle zpravodaje ČT Jakuba Szántó, který se pohybuje na frontové linii, je situace ve městě nestabilní a v ulicích neustále probíhají přestřelky.

„Situace je poměrně divoká, přestřelky probíhají zhruba každých patnáct minut. Je zřejmé, že se bitva v ulicích Mosulu proměňuje v sérii šarvátek skupin Islámského státu a proti nim rychle postupujících jednotek irácké armády,“ popsal Szántó. Podle něj je nyní těžké říct, jak daleko se iráckým jednotkám podařilo při dobývání města pokročit.

Kvůli postupnému posouvání fronty ke středu města stále přibývá uprchlíků, zhruba milion civilistů ale v Mosulu ještě zůstává. Některé drží islamisté jako lidské štíty v oblastech, kde se bojuje. „Do této chvíle odešlo 68 550 lidí, kteří potřebují humanitární pomoc,“ oznámil Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) při OSN.

„Malé skupiny lidí – většinou rodiny s malými dětmi a balíky na ramenou – mávají bílou vlajkou, aby irácká armáda chápala, že nejde o bojovníky IS. Mezi přestřelkami pak přebíhají frontu a pokoušejí se dostat za vládní jednotky,“ popisuje Szántó situaci civilistů v Mosulu.

Irácká Bartella zůstává i po vyhnání islamistů liduprázdná (zdroj: ČT24)

Armáda se snaží dostat do další mosulské čtvrti, ale podle velitele speciální jednotky, která postupuje jako první, se IS urputně brání. Radikálové podle generála Hajdara Fázila používají rakety a minomety, zatímco vojáci se snaží dostat do hustě obydlené čtvrti Zahúr. „Postupujeme opatrně. Je tam stále ještě mnoho civilistů,“ řekl Fázil agentuře AP.

Trosky domu zničeného při sebevražedném útoku IS
Zdroj: Reuters

Ve čtvrtích, které vojsko na východě města už obsadilo, na několik dní postup zastavilo, protože IS se snažil armádu zadržet s pomocí sebevražedných atentátníků a odstřelovačů.

Kromě armády v okolí Mosulu bojují také kurdské a šíitské milice a irácké síly podporuje mezinárodní letecká kolice. Při bombardování v pondělí její letadla zničila most přes Tigris na jihu města. Je to třetí z pěti mosulských mostů, které už koalice poničila ve snaze ztížit radikálům přesun. Spojené státy vybavily iráckou armádu pontonovými mosty, které mohou na zničených úsecích použít vojáci.