V Kodani otevřel ekologický obchod. S plastem z něj neodejdete

Horizont ČT24: V kodaňském obchodu s potravinami fungují bez plastů (zdroj: ČT24)

Obchody s potravinami na různých místech světa se přidávají k boji proti masivní spotřebě plastu v supermarketech. První takový otevřeli také v Kodani. Zákazníci tam nenajdou žádné plastové tašky ani výrobky v plastových obalech.

„Boxy, které tady používáme, jsou ze skla, bavlny, používáme recyklovatelné papírové tašky. Je to ekologické, stejné věci lidem poslouží několikrát,“ říká ředitel obchodu Frederic Hamburger.

V obchodě se platí jen za vybraný obsah, ne za předem zabalené kartony. „Když chcete třeba ovesné vločky, přijdete k zásobníku, vezmete si jeden z organických bavlněných pytlíků, obtočíte ho okolo a pak už jen zatáhnete za rukojeť a naplníte ho. Když je plný, jdete k pokladně, kde vám zváží, kolik jste toho koupili,“ popsal prodavač August Septimius Krogh.

Obchod nabízí na 400 bioproduktů. Snem majitelů je zabít dvě mouchy jednou ranou. Tím, že se zákazníci vzdají plastu, by se v ulicích v budoucnu mohlo objevovat i míň popelářských aut. „Jednotlivec toho moc nezmění, ale pokud člověk produkuje 150 kg odpadu ročně, což je případ Dánů, představte si, kdyby šlo o 100 nebo tisíc lidí,“ podotkl Krogh.

Kodaňský obchod inspirovaly podobné projekty v zahraničí. Ke stejné filozofii se hlásí například i prodejna v Praze v Bělehradské ulici. Jen vhodný obal na nakoupené suroviny musíte mít s sebou.