Japonci se činili, obří kráter v silnici zmizel za pouhé dva dny

Jen dva dny trvalo Japoncům, než opravili silnici ve městě Fukuoka, kde se před rušnou železniční stanicí vytvořil třicetimetrový kráter a hrozilo zřícení okolních budov. Doprava byla ale obnovena až po týdnu, když úřady označily opravený úsek za bezpečný. Upozornil na to britský Guardian.

K propadu země došlo ve městě v úterý 8. listopadu brzo ráno. Na místě se vytvořil kráter o průměru třicet metrů a hloubce 15 metrů. Incident přerušil dodávky elektřiny, plynu a vody a způsobil výpadek signálu, nikdo ale jako zázrakem nepřišel k úhoně.

Podle názoru některých představitelů metropole stejnojmenné provincie Fukuoka mohl propad souviset s inženýrskými pracemi při prodlužování linky metra.

obrázek
Zdroj: ČT24

Japonci ale nyní opět dokázali, jak jsou pracovitý národ, když se jim podařilo silnici opravit během dvou dnů. Museli dát dohromady kanalizační potrubí, telefonní sloupy nebo semafory, které při incidentu doslova spolkla země.

Díru zaplnili dělníci 6200 kubickými metry písku a cementu. Japonci na sociálních sítích na ně teď pějí chválu. „Jsem překvapený, že se silnice otevřela během týdne!“ zní jeden z komentářů na Twitteru. „Působivé, to bylo rychlé,“ podotkl další z uživatelů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fukuoka přitom není výjimkou, japonští dělníci prosluli efektivitou už v roce 2011, kdy zasáhlo zemi silné zemětřesení a tsunami. Tehdy jim trvalo jen šest dnů opravit silnice severně od Tokia, v nichž byly i 150metrové trhliny. Do zasažených oblastí se tehdy potřebovali urychleně dostat záchranáři a statisíce přeživších.

V Česku trvají opravy roky

Naopak v Česku nabírají přitom silniční opravy a nové stavby zpoždění i desítky let – to je případ třeba dálnice D8, kde měl být poslední úsek Lovosice–Řehlovice hotov už v roce 2000. Symbolem opoždění a předražování je i pražský tunelový komplex Blanka.

V roce 2010 zasáhla blesková povodeň polovinu území Libereckého kraje, přičemž zásadně poškodila 15 úseků silnic a stovky mostů. Rekonstrukce ale začala až o několik let později.

Asi nejvýmluvnější případ se týká vysočanské estakády, kde se letos v červenci kvůli prudkému dešti propadla vozovka - auta tam ale zřejmě začnou jezdit až v prosinci 2017.