Trump pověřil dirigováním svého nástupu Pence, Obamacare nemusí zmizet zcela

Co nejlépe vyladit převzetí prezidentského úřadu – hlavní zodpovědnost za tuto roli bude mít budoucí pravá ruka Donalda Trumpa, dosavadní guvernér Indiany Mike Pence. Příští viceprezident USA přejímá tuto roli po vlivném republikánovi Chrisi Christiem. Trump navíc v rozhovoru pro Wall Street Journal připustil, že zváží ponechat alespoň část Obamovy zdravotnické reformy.

Christie bude nyní v týmu, který podle AP pracuje od srpna a který fungoval odděleně od volebního štábu, sloužit jako místopředseda. Dalšími členy jsou Trumpův sok ze stranických primárek Ben Carson, někdejší předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani a generál ve výslužbě Michael Flynn.

Události: Kdo je Mike Pence a Rudy Giuliani? (zdroj: ČT24)

O těchto mužích se zároveň mluví jako budoucích členech Trumpovy administrativy – všichni ho výrazně podporovali během prezidentské kampaně. „Úkol našeho týmu je zřejmý: dát dohromady nejkvalifikovanější sbor úspěšných lídrů, který bude s to prosadit změny ve Washingtonu. Společně začneme s naším úkolem přestavby země – zejména pracovních míst, bezpečnosti a potenciálu,“ uvedl Trump.

V prohlášení Trump zmiňuje, že s přebíráním moci mu bude pomáhat v poradenských funkcích zhruba desítka lidí, mimo jiné miliardář Peter Thiel, bankéř Steven Mnuchin, předseda Republikánské strany Reince Priebus či floridská ministryně spravedlnosti Pam Bondiová.

Bývalý člen Kongresu Pence nebude prvním viceprezidentem, který povede přípravný tým. Stejným úkolem pověřil nejbližšího spojence i zatím republikán v Bílém domě: George Bush mladší. Vůdčí roli tehdy sehrál Dick Cheney.

Dirigováním Trumpova nástupu byl Pence pověřen i díky tomu, že má dobré kontakty na republikány ve Washingtonu. Už během kampaně se snažil stranu kolem Trumpa co nejvíce stmelit.

Plošné rušení Obamacare nemusí nastat

 V kampani to byl jeden z leitmotivů domácí politiky. Výhody pro pacienty byly prý těžce vykoupeny náklady – pro Obamovu zdravotnickou reformu tak nebylo v Trumpově zemi místo. Nyní ale budoucí prezident svůj rezolutní postoj mírní.

Důvodem pro změnu postoje byla podle něj čtvrteční schůzka se současným prezidentem Barackem Obamou v Bílém domě. Obama prý v debatě zmínil oblasti, které by bylo třeba zachovat. „Řekl jsem mu, že se na jeho návrhy podívám a z úcty to udělám,“ řekl Trump.

Obamacare byla jednou z programových priorit Obamova prvního funkčního období. Zákon k této reformě schválil Kongres přes silný odpor republikánů v roce 2010. Současný prezident její potřebnost odůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči Američanům bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví.